FILOLOGJI DHE GJUHËSI

Fuqia e fjalës dhe vlera e përjetshme e letërsisë

Si disiplinë, filologjia është kryqëzimi i kritikës letrare, historisë dhe gjuhësisë. Shkenca studion tekstet letrare, si dhe burimet historike gojore dhe të shkruara, duke ndjekur kështu zhvillimin e grupeve gjuhësore dhe të gjuhëve individuale. Në të njëjtën kohë, gjuhësia e shqyrton gjuhën nga një këndvështrim teknik - tingullin, strukturën dhe ndikimin e saj në mendimin njerëzor. Gjuhësia moderne përfshin gjithashtu një pamje më të gjerë të kulturës sonë gjuhësore në tërësi. Gjuhëtarët studiojnë dimensionet intelektuale të gjuhës, komunikimin dhe ndikimin e tyre domethënës në jetën tonë të përditshme. Duke studiuar gjuhën përkatëse, ata mësojnë për traditat kulturore dhe historike të shtetit, marrëdhëniet shoqërore midis njerëzve dhe disa veçori specifike të trashëgimisë së tyre historike.

Çfarë do të mësoni?

Llojet e ndryshme të filologjisë studiohen në fushën e një gjuhe të caktuar - Shqip, anglisht, gjermanisht; gjuhë të lidhura - filologji sllave dhe romane ose grupe gjuhësh - filologji klasike (greqishtja e vjetër dhe latinisht), studimet orientale, etj. Gjuhësia përfshin lëndë të tilla si psikologjia, gjuhësia historike, sociolinguistika, gjuhësia përshkruese, gjuhësia njohëse, gjuhësia krahasuese, etj. këto drejtime janë kryesisht akademike, kurrikulat përfshijnë gjithashtu përmirësimin e përgatitjes për kryerjen e hulumtimit, analizën akademike, prezantimin dhe shkrimin e teksteve shkencore. Ana praktike e programeve mund të përfshijë përkthimin, interpretimin dhe shkrimin krijues, mësimin e një gjuhe të dytë.

Për çfarë mund të punoni më pas?

Diplomat në filologji dhe gjuhësi ofrojnë mundësi punësimi në sektorë të tillë si arsimi, kërkimi, IT, komunikimi, organizata të ndryshme qeveritare dhe joqeveritare, menaxhim informacioni, shërbime biznesi, etj. Të diplomuarit gjithashtu mund të fillojnë një karrierë akademike në arsim dhe/ose shkencë.

PROGRAME

Specializimet e filologjisë dhe gjuhësisë

  • Gjuhësia e Aplikuar dhe Edukimi Gjuhësor
  • Filologji
  • Gjuhësia
  • Gjuhët moderne
  • Gjuhët moderne dhe biznesi
  • Gjuhët moderne dhe studimet evropiane
Shtete ku mund të studiohen programe të lidhura me filologjisë dhe gjuhësisë

SHTETE

SI TJETËR MUND T'JU NDIHMOJME?

Orientim profesional

Letër motivimi

Bursat dhe tarifat e shkollimit

REZERVO NJË KONSULENCË

KONTAKTONI KONSULENTËT TANË

Plotësoni formularin dhe rezervoni takimin tuaj për një nga konsulentët tanë.

 

 

Rezervoni

Rezervoni një konsulencë

Hapi 1 nga 3

ABONOHUNI PËR LAJMËRIME DHE OFERTA AKTUALE

Merrni informacionin aktual nga Integral

Ju lutemi zgjidhni për cilat programe dëshironi të merrni lajme dhe oferta:

pages.front.server_error_title pages.front.server_error_message