PROGRAM MBA

Përshpejtoni karrierën tuaj drejt suksesit në biznes

Çfarë është një program MBA?

Pavarësisht nëse dëshironi të përshpejtoni rritjen e karrierës suaj, të zgjeroni rrjetin tuaj të kontakteve në mbarë botën, të ndryshoni plotësisht fushën e karrierës ose të bëheni sipërmarrës, programi MBA (Master i Administrimit të Biznesit) është rruga e duhur. Krijon zgjuarsi të vlefshme biznesi, aftësi udhëheqëse dhe mundësi të reja për ju, dhe këto janë vetëm disa nga arsyet e popullaritetit të tij. MBA ka pasur një interes në rritje vitin e kaluar dhe ka një arsye për këtë - historikisht, kërkesa për këtë lloj programi rritet kur ekonomia është në recesion dhe kostoja oportune e rritjes së aftësive përmes trajnimit zvogëlohet.

LLOJET E PROGRAMEVE MBA

Full-time MBA

MBA me kohë të plotë është një formë klasike e këtij lloj programi, ku theksi vihet në marrjen e njohurive të reja dhe studimin e të gjithë spektrit të disiplinave të menaxhimit për një ose dy vjet në universitet. Kohët e fundit, si pjesë e programit, ka gjithashtu një fokus të fortë në zhvillimin e aftësive të shumta drejtuese. Nëse dëshironi të zhyteni në kulturën e universitetit, në kampus dhe të krijoni kontakte me studentë të ndryshëm nga e gjithë bota, MBA me kohë të plotë është formati më i përshtatshëm për ju. Shpesh, në fund të studimeve të tyre, studentët specializohen në një fushë të caktuar - për shembull, financa, marketing, menaxhim, IT.

Specifikimi i programit të rregullt MBA është se ai është i përshtatshëm për kandidatët me përvojë më të shkurtër pune në pozicione drejtuese - deri në 2 vjet. Mosha e pjesëmarrësve në këto programe është nga 25 deri në 28 vjeç.

Executive MBA (EMBA)

MBA Ekzekutive (EMBA) është krijuar për profesionistë me përvojë të konsiderueshme në menaxhim, të cilët po zhvillohen profesionalisht dhe duan të diplomohen pa lënë vendin e tyre të punës. E themeluar për të edukuar menaxherët e biznesit në vitin 1943 në Universitetin e Çikagos, programi EMBA fokusohet në zhvillimin e aftësive drejtuese, punës ekipore dhe zhvillimit profesional. Dhe ndërsa një program tradicional MBA përgatit menaxherët për të hyrë në jetën profesionale, një EMBA i mëson udhëheqësit aktualë të jenë më efektivë. Shumica e programeve EMBA ofrojnë një kurrikulë shumë të strukturuar të krijuar për të përgatitur pjesëmarrësit për pozicione me përgjegjësi të gjerë. Të gjithë të regjistruarit në program pritet të jenë të aftë në të gjitha funksionet bazë të biznesit, nga kontabiliteti dhe financa, përmes marketingut, shitjeve te burimet njerëzore, prodhimi dhe operacionet, dhe të zgjerojnë njohuritë e tyre në këto fusha gjatë trajnimit.

Për profesionistët me përvojë që duan të çojnë karrierën e tyre në një nivel tjetër, një EMBA është një zgjedhje strategjike për disa arsye. Gjëja kryesore është që duke mësuar pa lënë vendin e punës, mund të aplikoni menjëherë aftësitë dhe mjetet tuaja të reja. Është jashtëzakonisht e dobishme të praktikoni atë që po mësoni në kohë reale.

Mosha mesatare e profesionistëve të EMBA është 35 vjeç, me një minimum prej 10-15 vjet përvojë në menaxhim. Pjesëmarrësit punojnë në raste reale biznesi, në grupe të vogla me profesionistë nga e gjithë bota, gjë që ndihmon në zhvillimin e cilësive të forta për një lider modern të suksesshëm – të menduarit analitik, kritik dhe strategjik. Trajnimi në programin Ekzekutiv MBA (EMBA) zakonisht organizohet një herë në muaj gjatë një fundjave ose jave të gjatë, shpesh duke udhëtuar në një pikë tjetër në botë, gjë që ju jep mundësinë të shkëputeni nga ritmi i përditshëm dhe të zhyteni në një atmosferë tjetër. .

Programet Ekzekutive MBA (EMBA) të ofruara së bashku nga dy ose më shumë shkolla biznesi me famë botërore, shpesh të vendosura në vende dhe kontinente të ndryshme, janë jashtëzakonisht të njohura. Këto janë programet që janë në krye të listës. Shembuj të tillë janë: Universiteti IE në Spanjë dhe Universiteti Brown në SHBA; Universiteti IE në Spanjë dhe Universiteti Brown në SHBA; Shkolla e Menaxhimit Kellogg në Universitetin Northwestern në SHBA, Shkolla e Menaxhimit WHU-Otto Beisheim në Gjermani dhe të tjera.

Part-time MBA

Part-time MBA me kohë të pjesshme kanë avantazhe serioze, duke përfshirë aftësinë për të përfunduar pa lënë vendin e punës ose duke ndryshuar detyrimet familjare, gjë që ul edhe barrën financiare për sa i përket tarifave të shkollimit. Ka raste kur punëdhënësi pranon të paguajë një pjesë ose të gjitha kostot e trajnimit si pjesë e politikës organizative për zhvillimin e punonjësve.

Në vlerësimin e një kandidati MBA, theksi vihet në potencialin akademik dhe drejtues, zhvillimin e karrierës dhe qëllimet profesionale. Kriteret standarde të pranimit përfshijnë formularin e aplikimit; CV; diplomë ; referencat akademike dhe/ose punëdhënësit; letër motivuese ose ese mbi një temë të caktuar nga shkolla; çertifikatë që vërteton nivelin e gjuhës angleze; dhe në shumicën e rasteve, një rezultat GMAT ose GRE. Shkollat ​​kryesore të biznesit kanë një kërkesë për të regjistruar një video prezantimi dhe një intervistë me komitetin e pranimeve ose një student të diplomuar të universitetit. Shumica e shkollave të biznesit kërkojnë një tarifë aplikimi për programin MBA.

Kriteret për zgjedhjen e një programi MBA duhet të pasqyrojnë qëndrimet, nevojat dhe dëshirat personale. Zakonisht këto janë: vendndodhja e shkollës, kohëzgjatja e programit, renditja dhe prestigji, kërkesat për pranim, akreditimi, mundësitë për shkollim dhe bursa, profili i pjesëmarrësve të programit/klasës dhe njohjet dhe kontaktet e reja, kthimi i investimit.


Renditja e shkollave që ofrojnë MBA
Ekzistojnë disa renditje të ndryshme që rendisin shkollat ​​​​e biznesit që ofrojnë programe MBA. Disa nga këto janë nga botimet më me ndikim të biznesit dhe ekonomisë The Economist, Financial Times dhe renditja e universiteteve botërore QS ofrojnë informacion mbi renditjen e shkollave në nivel global - Evropë, Amerikën e Veriut ose Azi, ndërsa ka burime të tilla si Forbes dhe US News në SHBA që rendit vetëm shkollat ​​​​e biznesit në SHBA. Cila renditje të zgjidhni është një çështje e zgjedhjes personale, por është mirë të njiheni me metodologjinë e tyre, pas së cilës qëndrojnë kritere të tilla si akreditimi, niveli i pagës së të diplomuarve, numri i publikimeve akademike sipas fakultetit, kthimi nga investimi në diplomën MBA në pesë vitet e para pas diplomimit, mundësitë e reja të karrierës, zhvillimi personal, kënaqësia e të diplomuarve MBA dhe e ashtuquajtura masa e punësueshmërisë - një kriter që mat punësueshmërinë.
 

Në varësi të vendit ku zgjidhni të studioni një program tradicional MBA, kostoja mund të ndryshojë. Një faktor përcaktues është kohëzgjatja e studimit dhe reputacioni i shkollës. Është e rëndësishme të theksohet se në SHBA, një MBA zgjat dy vjet, ndërsa në Evropë një vit. Shkollimi në universitetet ​​më të mira të biznesit në SHBA, për shembull, kushton mbi 120 000 dollarë: MIT Sloan, Harvard Business School; Stanford; Universiteti i Çikagos: Booth. Në Evropë, tarifat variojnë nga 80 000 dollarë deri në 110 000 dollarë në shkollat ​​e biznesit si HEC Paris, INSEAD, London Business School. Kur vendosni për një investim të tillë, këshillohet të merren parasysh kostot e tjera që lidhen me studimin - tarifat e shkollimit, akomodimi dhe jetesa në universitet dhe kostot e udhëtimit.

 

Fama e një opsioni më buxhetor të programit MBA me kohë të pjesshme është nxitur nga fakti që studentët mbajnë punën e tyre aktuale dhe nuk e privojnë veten nga të ardhurat që sjell. Tarifa e shkollimit në vetvete nuk është shumë më e ulët, por shpesh financohet pjesërisht ose plotësisht nga punëdhënësi.

 

Sipas renditjes së The Economist të 10 shkollave më të mira të biznesit që ofrojnë MBA Ekzekutive në 2020, ato shënojnë një kosto mesatare prej 137,500 dollarë. Për shtatëdhjetë institucionet që marrin pjesë në këtë renditje, tarifat e shkollimit variojnë nga 62,000 deri në 213,000 dollarë amerikanë.

UNIVERSITETET PARTNERE

SHTETE

REZERVO NJË KONSULENCË

KONTAKTONI KONSULENTËT TANË

Plotësoni formularin dhe rezervoni takimin tuaj për një konsultë me përfaqësuesin tonë.

 

Rezervoni

Rezervoni një konsulencë

Hapi 1 nga 3

ABONOHUNI PËR LAJMËRIME DHE OFERTA AKTUALE

Merrni informacionin aktual nga Integral

Ju lutemi zgjidhni për cilat programe dëshironi të merrni lajme dhe oferta:

pages.front.server_error_title pages.front.server_error_message