PYETJE TË SHPESHTA

Shkollat e mesme jashtë vendit

UDHËZIME

Ku mund të studioj jashtë vendit?

Anglia, Irlanda, Zvicra, Gjermania, Belgjika, Franca, Austria, Spanja, Italia, SHBA dhe Kanadaja janë destinacionet më të njohura për studime në shkollën e mesme. Sigurisht, ne jemi të gatshëm t'ju mbështesim edhe nëse destinacioni juaj i dëshiruar nuk është ndër ato të përmendura më sipër.

Cila është mosha e duhur për të filluar studimet jashte vendit?

Mosha më e zakonshme është klasa e 9, pra largimi për të studiuar jashtë vendit pas përfundimit të klasës 8 në sistemin arsimor shqiptar. Natyrisht, sa më herët që një nxënës të fillojë shkollën në sistemin e ri arsimor, aq më të mira janë shanset e tij/saj për të marrë një rezultat të mirë në diplomë. Në sistemin britanik, për shembull, viti 9 është një vit i rekomanduar pranimi për nxënësit e huaj, duke qenë një vit tranzicioni midis shkollës fillore dhe të mesme. Duhet të meret parasysh se si në sistemin e A-Level ashtu edhe në atë të programit IB, kërkohet një minimum i dy viteve të fundit të studimit të shkollës së mesme jashtë vendit për të marrë diplomën.

Si funksionon aplikimi për studime jashte vendit?

Konsulenti arsimor do t'ju informojë për destinacionet e studimit, sistemet arsimore, llojet e shkollave, kërkesat për pranim, etj. Çdo aplikant është unik, kështu që njohuritë, interesat, aftësitë dhe arritjet e tyre si dhe qëllimet e tyre merren parasysh.

Roli i konsulentit arsimor është të rekomandojë shkolla të përshtatshme duke marrë parasysh historinë akademike të kandidatit, aftësitë, aspiratat dhe të gjithë gamën e kritereve të përzgjedhjes personale.

Procesi i aplikimit në një shkollë të mesme jashte vendit është kompleks, duke filluar me testimin paraprak për të përcaktuar nivelin akademik të studentit përpara kohës së aplikimit, duke vazhduar me përgatitje shtesë nëse është e nevojshme, përzgjedhjen dhe vizitën e shkollave, plotësimin e dosjes së pranimit dhe kryerjen e testeve pranuese dhe intervistës.

Cila shkollë e mesme jashtë vendit do t'ju çojë në universitetet me te mira?

Çdo kolegj elitar jashte vendit që mban një mesatare konkurruese të rezultateve të diplomës.

Cili shtet dhe program është i duhuri për fëmijën tim?

Zgjedhja është gjithmonë individuale - në varësi të gjuhës së njohur/preferuar të studimit, llojit të programit akademik dhe kualifikimit që ata dëshirojnë të arrijnë.

Cili është niveli i gjuhës që kërkohet?

Niveli i kërkuar i njohjes së gjuhës varion sipas moshës së kandidatit, pragut të pranimit dhe përzgjedhjes së shkollës në të cilën ata aplikojnë. Shumica e shkollave testojnë kandidatët në gjuhën e huaj të studimit duke përdorur testet e tyre ose të standardizuara. Shkollat ​​më selektive kërkojnë testin IELTS.

TARIFAT

Sa kushton një shkollë e mesme jashte vendit?

Tarifat ndryshojnë në varësi të vendit ku ndodhet shkolla. Tarifat mesatare vjetore në Angli janë midis 35,000 dhe 40,000 £, në pjesën tjetër të Evropës - midis 25,000 dhe 40,000 €, dhe në Zvicër ato fillojnë nga 67,000 CHF. Tarifat vjetore përfshijnë shkollimin, konviktin e plotë (akomodimin dhe ushqimin) dhe aktivitetet jashtëshkollore.

A është e mundur të merrni bursa per shkolla te mesme jashte vendit?

Shumë shkolla te mesme dhe kolegje elitare jashte vendit japin bursa, të cilat mund të jenë akademike - për përsosmëri në një fushë të caktuar akademike ose profesionale për studentë të talentuar në muzikë, sport ose arte të bukura. Bursat jepen pas kalimit të testeve pranuese dhe testeve specifike në rastin e bursave profesionale (audicione, teste sportive, etj.).

A ka kosto shtesë?

Po, për uniforma, tekste, ekskursione opsionale, transport, para xhepi dhe shpenzime të tjera personale.
 

Si të paguani tarifat vjetore?

Ato paguhen në 2 ose 3 këste të barabarta - në varësi të kalendarit të studimit në çdo vend.

Cilat janë opsionet më të lira?

Destinacionet më të lira për shkolla private jashte vendit do të ishin Spanja dhe Portugalia. Në Angli, një kosto minimale vjetore mund të jetë deri në 15,000 £ në disa kolegje qe ofrojne A level.
Një tjetër mundësi për të përfituar nga studimi jashtë vendit janë programet afatshkurtra të shkëmbimit kulturor (një term/semestër, 2 terma ose një vit).

AKOMODIMI

Ku do të jetojë fëmija pasi të fillojë shkollën e mesme jashte vendit?

Shumica e kolegjeve ne Angli ofrojnë strehim në shkollë me konvikt në kampus. Disa kolegje ne europe ofrojnë strehim në një vendbanim studentor ose me një familje pritëse.

Sa fëmijë janë në një dhomë?

Shkollat ​​ofrojnë kushte të ndryshme akomodimi dhe është më mirë që fëmijët më të vegjël të jetojnë me 3 deri në 6 fëmijë në një dhomë në mënyrë që të mund të bëjnë miq dhe të integrohen shpejt në grup. Për nxënësit e shkollave të mesme, shumica e dhomave kanë 2 krevate, dhe më të mëdhenjt shpesh kanë privilegjin e një dhome private. Shumica e banjove janë të përbashkëta në çdo nivel, por dhoma me banjo private janë gjithashtu të disponueshme.

Si funksionon akomodimi në konvikt?

Vajzat dhe djemtë vendosen në shtëpi të veçanta ose në kate të veçanta. Ata ndahen sipas moshës. Shkollat ​​vendosin fëmijët e moshës së njëjtë, por të kombësive të ndryshme në të njëjtën dhomë, në mënyrë që ata të mos flasin gjuhën e tyre amtare. Prindërit e shtëpisë/stafi mbikëqyrës gjithashtu jetojnë në 'shtëpi', ku nxënësit më të mëdhenj ndihmojnë më të rinjtë, duke nxitur kështu një ndjenjë përgjegjësie dhe ndjeshmëri ndaj të rinjve. Fëmijët jetojnë së bashku dhe konkurrojnë me fëmijë të 'shtëpive' të tjera, duke praktikuar kështu shpirtin ekipor dhe aftësitë e punës në grup.

PYETJE TË TJERA

Si duket një ditë e zakonshme në shkollat e mesme jashte vendit?

Dita fillon me mëngjesin, pasi shumica e konvikteve kanë një mensë të veçantë ku shërbehet ushqimi. Më pas nxënësit shkojnë në shkollë, mësimi fillon në orën 8 të mëngjesit dhe zgjat deri në drekë, pas së cilës ata hanë në mensën e shkollës. Ata kanë mësime ose aktivitete të tjera pasditeve dhe pas orës 16:30 kanë pak kohë të lirë. Në orën 18:30 bëhet darka, pas së cilës fëmijët kanë rreth një orë e gjysmë deri në dy orë për të shkruar detyrat e shtëpisë. Për nxënësit më të vegjël, mbikëqyrja ofrohet nga një mësues ose edukator që ofron ndihmë metodike. Pas orës 20:00, të gjithë mblidhen në dhomën e përbashkët të ngrënies, luajnë lojëra, shikojnë TV dhe komunikojnë. Orari i detyruar për të shkuar në dhomë është ora 22:00 për nxënësit e vegjël dhe 22:30 për studentët më të rritur..

Kush kujdeset për fëmijët kur ata janë të sëmurë?

Shumica e shkollave me konvikt kanë një qendër mjekësore me një infermiere. Nëse është e nevojshme, një mjek është në dispozicion për të kryer ekzaminime të përgjithshme dhe për të përshkruar trajtimin.

Sa pushime ka gjate vitit shkollor?

Ka 2 festakryesore midis periudhave - Krishtlindjet dhe Pashkët. Shumica e shkollave që ndjekin sistemin e Mbretërisë së Bashkuar kanë një pushim 1 javor çdo 6 javë.

A është sporti i detyrueshëm dhe si mund të luajë fëmija im një sport që nuk praktikohet gjerësisht?

Sporti është pjesë e kurrikulës në shkollat ​​me konvikte. Disa shkolla kanë akademi sportive ku ai sport luhet në mënyrë konkurruese. Sportet më të njohura për djemtë në Mbretërinë e Bashkuar janë regbi, futbolli, noti dhe atletika. Për vajzat - hipizmi dhe lacrosse. Shkollat ​​ofrojnë shumë mundësi për sporte shtesë si tenisi, golf, gjuajtje me hark dhe fencing, të cilat mund të luhen ed he në klube. 

REZERVO NJË KONSULENCË

KONTAKTONI KONSULENTËT TANË

Plotësoni formularin dhe rezervoni takimin tuaj për një konsultë me përfaqësuesin tonë.

Rezervoni

Rezervoni një konsulencë

Hapi 1 nga 3

ABONOHUNI PËR LAJMËRIME DHE OFERTA AKTUALE

Merrni informacionin aktual nga Integral

Ju lutemi zgjidhni për cilat programe dëshironi të merrni lajme dhe oferta:

pages.front.server_error_title pages.front.server_error_message