Dëshironi të studioni në USA? Zgjedhje e shkëlqyer!

07.08.2020

Universitete Amerikane


USA numëron mbi 65,000 institucione akademike gjimnaze, kolegje dhe universitete, publike dhe private. Më shumë se 4 000 institucione ofrojnë programe Bachelor, Master dhe Doktoratë në fusha të ndryshme specializimi. Sistemi arsimor amerikan njihet si një mjedis i fortë akademik, i cili sjell zhvillim profesional dhe personal të individit. Doni të dini më shumë rreth këtyre temave: studime ne USA, universitete ne Amerike dhe bursa ne Amerike? Na ndiqni më poshtë.

Shtetet e Bashkuara te Amerikes kanë popullsinë më të madhe studentore ndërkombëtare në botë, me më shumë se 1.000,000 studentë që zgjedhin të zgjerojnë arsimin dhe përvojën e tyre të jetës në Shtetet e Bashkuara. Gati 5% e të gjithë studentëve të regjistruar në arsimin e nivelit të lartë në SH.B.A. janë studentë ndërkombëtarë, dhe numri po rritet gjithmonë e më shumë.

Cdo vit, numri i studentëve ndërkombëtarë në SHBA rritet ndërsa gjithnjë e më shumë studentët zgjedhin Shtetet e Bashkuara si vendin që ata dëshirojnë të zgjerojnë përvojën e tyre dhe të vazhdojnë shkollimin e tyre. Në fakt, SH.B.A. tani është vendi më i njohur për studentët ndërkombëtarë. Pse kaq shumë studentë ndërkombëtarë zgjedhin të studiojnë në universitetet në Amerike?

Mund të lexoni më poshtë disa nga arsyet.

Universitete në Amerike ju ofrojnë:

 • Përsosmëri Akademike
 • Shumëllojshmëri të mundësive arsimore
 • Mundësi për hulumtime
 • Lakueshmëri
 • Mbështetje për studentë ndërkombëtarë
 • Përvoja e jetës në kampus

Shtetet e Bashkuara kanë një nga sistemet më të mira universitare në botë, me programe të jashtëzakonshme në pothuajse të gjitha fushat. Në nivelin universitar, ekzistojnë programe të shkëlqyera në disiplinat tradicionale, si dhe në fushat profesionale. Studentët kanë mundësinë të punojnë drejtpërdrejt me disa nga mendjet më të mira në fushën e tyre të studimit, me mundësinë që të përfshihen në kërkime ekskluzive dhe mundësi arsimore.

Shtetet e Bashkuara janë shtëpi për disa mijëra kolegje dhe universitete,si rezultat, sistemi i arsimit të lartë në Sh.B.A ofron dicka për të gjithë. Disa kolegje dhe universitete amerikane theksojnë parime të gjera arsimore; të tjerët theksojnë aftësi praktike, të lidhura me punësimin; të tjerë specializohen në fushën e artit, shkencave sociale ose teknike. Kjo do të thotë që pavarësisht se çfarë planifikoni të studioni, do të keni një larmi programesh në fushën tuaj të veçantë nga të cilat mund të zgjidhni.

Universitetet në Sh.B.A krenohen me faktin se janë udhëheqes të teknologjisë, kërkimit shkencor dhe teknikave, dhe në vënien e pajisjeve dhe burimeve më të mira të mundshme për studentët e tyre. Edhe nëse fusha juaj nuk përfshin drejtpërdrejt shkencë ose inxhinieri, do të keni mundësi të bëheni të aftë në përdorimin e teknologjisë më të fundit për të kryer hulumtime, si dhe të merrni dhe përpunoni informacion. Do të gjeni mënyra për të qëndruar të lidhur me studiues, mësues dhe ekspertë në fushën tuaj në të gjithë botën.

Ju mund të fitoni përvojë të vlefshme përmes mësimdhënies dhe / ose hulumtimit.Shumë programe ofrojnë mundësi trajnimi dhe mësimdhënie që u mundësojnë studentëve të bëhen asistentë mësimdhënie për studentë dhe / ose asistentë kërkimi në projekte speciale që eksplorojnë aspekte të ndryshme të fushës suaj të studimit.

Studentët ndërkombëtarë janë disa nga mësuesit dhe studiuesit më të vlerësuar në universitetet amerikane, sepse ato sjellin aftësi dhe ide të reja në klasë, bibliotekë apo laborator. Ky komponent praktik i arsimit tuaj do të jetë i dobishëm në karrierën tuaj të ardhshme, dhe mund t’ju japë njohuri në fushën tuaj që nuk do të ishte e mundur vetëm përmes studimit të degës tuaj.

Studimi në Shtetet e Bashkuara është një përvojë e dobishme, por lundrimi në rrugën tuaj në çështje të përditshme mund të jetë një sfidë. Shumë studentë ndërkombëtarë zbulojnë se kolegji dhe zyra studentore ndërkombëtare e universitetit është një burim i shkëlqyeshëm kur bëhet fjalë për tu përshtatur me një mjedis të ndryshëm kulturor dhe akademik. Misioni i zyrës studentore ndërkombëtare është të ndihmojë studentët si ju, dhe shpesh ka një gamë të gjerë shërbimesh studentore që ata ofrojnë.

Kur vazhdoni studimet në Amerike, ju po bëni një zgjedhje për të zgjeruar jo vetëm mundësitë tuaja arsimore, por edhe përvojën tuaj kulturore. Pavarësisht nëse ndiqni një kolegj të vogël, privat në një qytet të vogël ose një universitet të vendosur në mes të një zone të madhe urbane, shumica e universiteteve ofrojnë një larmi organizatash studentore për të plotesuar një gamë të gjerë të interesave të studentëve.

Jeta e kampusit amerikan është unik. Cdo universitet ka identitetin e tij dhe ne do t’ju ndihmojmë të gjeni të duhurin për ju. Zhyt veten në komunitete të gjalla, energjike dhe mikpritëse që ofrojnë universitetet amerikane. Eshtë mënyra më e mirë për të provuar kulturën amerikane dhe për të përmirësuar anglishten tuaj, ndërsa bëni miq nga e gjithë bota.

Kostot e jetesës dhe të tarifave të shkollës varen nga universiteti, fusha e lloji i edukimit dhe vendi që zgjidhni. Tarifat e shkollimit shkojnë nga 5 000$-50 000$ për vit akademik. Kostot e ushqimit dhe jetesës shkojnë nga 8 000$- 12 000 $ për vit. Kosto të tjera shtesë janë ato të transportit, teksteve shkollore dhe shpenzime të tjera personale. Këto tarifa përgjithësisht janë të standardizuara, por studentët përfitojnë zbritje, që ofrohen nga sistemi amerikan.

 

Shtetet e Bashkuara nuk janë vendi i vetëm që kërkon kandidatë të fortë kur punëson.Vitet e fundit, kompanitë ndërkombëtare janë bërë shumë më aktive në rekrutimin nga grupi i të diplomuarve ndërkombëtarë të studentëve. Perspektivat tuaja afatgjata të karrierës mund të përmirësohen nga përvojat tuaja përmes zhvillimit të vetëbesimit, pavarësisë dhe aftësive ndërkulturore – atribute të cilat janë në kërkesë të lartë me punëdhënësit në të gjithë botën.

Universitetet ne Amerike janë të shumtë. Ju mund të zgjidhni universitetin tuaj bazuar në programin e studimit dhe degën që dëshironi të studioni, shtetin ose vendndodhjen gjeografike, diapazonin e shkollimit, universitet shtetor ose privat  etj.. Ne e dimë që zgjedhja e shkollës dhe programit të duhur mund të jetë një proces i gjerë dhe rraskapitës, dhe ne kemi shkruar këtë artikull posaçërisht, në mënyrë që ju, një student ndërkombëtar, të gjeni programin e duhur.

Ju do të duhet t’i lejoni vetes kohë të mjaftueshme për të hulumtuar plotësisht institucionin dhe / ose programin që do t’i shërbejë më mirë qëllimeve tuaja akademike dhe profesionale. Atëherë duhet të plotësoni afatet e aplikimit të universiteteve në të cilat aplikoni, të cilat mund të jenë deri në dhjetë muaj para fillimit të afatit shkollor.

 

Sistemi i arsimit të lartë në Sh.B.A mund të jetë i ndërlikuar për studentët që nuk njohin sistemin universitar Amerikan.

Ne do t’ju informojmë rreth funksionimit të këtij sistemi,rreth degës që ju dëshironi  të ndiqni, cilat janë universitetet përkatëese në atë fushë, mundësitë e karrierës që ekzistojnë pas përfundimit të programit tuaj, etj. Studimi në SH.B.A është një përvojë që të ndryshon të jetën, dhe ne duam t’ju ndihmojmë të jeni të përgatitur. Shumë universitete ofrojnë qindra programe, zgjidhni fushën e duhur për ju dhe të jeni të suksesshëm në marrjen e një diplome në SH.B.A.

 

Sistemi arsimor është i tillë:

 1. Certifikatë (Associate degree) niveli më i ulët i arsimit të lartë në SHBA, zakonisht zgjat 2 vjet
 2. Diplomë pasuniversitare (Bachelor) zgjat 4 vjet dhe ndahet në dy kategori: BA- Bachelor në Arte dhe BSc- Bachelor në Shkenca
 3. Diplomë Masteri me kohëzgjatje 2 vjet
 4. Doktoratëme kohëzgjatje 4-7 vjet sipas programit dhe specifikave të fushës 

 

 

Çdo vit, një numër i konsiderueshëm maturantësh dhe studentësh nga Shqipëria kërkojnë të ndjekin studimet Bachelor dhe Master në USA. Në këto universitete mund të aplikojë çdo i interesuar që përmbush kriteret e pranimit të vendosura nga vetë institucioni i arsimit të lartë ku do të vazhdojë studimet.

Të interesuarit që dëshirojnë të studiojnë në Shtetet e Bashkuara duhet të dinë se nuk ka kriter moshe për t’u pranuar. Për sa i përket kritereve, është në varësi të universitetit. Megjithatë studentët duhet të bëjnë kujdes me formularin e aplikimit, tarifën e aplikimit (nëse ka), provimet e TOEFL dhe SAT, letra rekomandimi, eseja, aktivitetet jashtëshkollore, vërtetim bankar. Provimi i TOEFL është provimi që mat nivelin e gjuhës angleze, ndërsa SAT është provim mbi matematikën dhe gjuhën angleze.

Ndryshe nga Shqipëria, ku çdo procedurë regjistrimesh në universitete është e rregulluar nga Ministria e Arsimit dhe është njësoj për të gjithë universitetet, në Amerikë, universitetet janë më të pavarura për sa i përket kritereve të pranimit që vendosin dhe data e aplikimit. Kjo do të thotë që secili universitetet në Amerikë ka kriteret e veta të pranimit dhe afatet e veta të aplikimit. Të gjithë që përmbushin këto kritere të aplikimit mund të aplikojnë në universitete.

 

Para se të aplikoni për një vizë, të gjithë aplikantët për vizë studentore duhet të pranohen dhe aprovohen për programin e tyre ne nje universitet ne Amerike. Pas pranimit tuaj, institucionet arsimore dhe sponsorët e programit do t’ju japin dokumentacionin e nevojshëm të aprovimit, të cilin ju duhet ta paraqisni kur të aplikoni për një vizë.

Gjithashtu, çdo dokument i dosjes së aplikimit do të vlerësohet për të arritur në vendimin nëse student e meriton bursën e meritës. Ka, gjithashtu, universitete që ofrojnë bursa nevoje për studentët ndërkombëtarë.

Universitete ne USA

 Hapat qe duhet te ndiqni per te aplikuar dhe për të studiuar në një universitet amerikan:

 • Analizo alternativën më të mirë për arsimim në degën e dëshiruar.
  Hapi i parë është gjetja e universitetit. Në Amerikë ka mbi 4,500 institucione të arsimit të lartë, që ndahen në kolegje 2 vjeçare, universitete dhe kolegje 4 vjeçare.
 • Përfundo dokumentacionin e duhur për aplikimin ne universitetet e zgjedhura.
 • Financo studimet.
  Hapi i tretë është procesi i aplikimit. Në momentin që dokumentet i keni gati mund të bëni aplikimin sipas mënyrës së kërkuar nga universiteti.
 • Apliko për vizë studenti
  Hapi i katërt është aplikimi për vizë. Në momentin, që vjen dokumenti i pranimit nga universiteti mund të aplikoni për vizën studentore F1.
 • Përgatituni për të udhetuar drejt Shteteve te Bashkuara pas aprovimit së marrjes së vizës.

Studimi jashtë vendit dhe marrja e një diplome nga një universitet amerikan në rezymen apo CV-ne tuaj mund t’ju ndihmojë të qëndroni pranë punëdhënësve të ardhshëm. Pse? SH.B.A. ka një reputacion që ofron një nga sistemet më të mira të arsimit të lartë në botë. Universitetet amerikane njihen për angazhimin e tyre ndaj përsosmërisë akademike ndërkombëtare.

Po planifikoni të jetoni, mësoni dhe studioni në Shtetet e Bashkuara? Tashmë keni një karakteristikë të njohur amerikane – një ndjenjë aventure! Si student ndërkombëtar, do të përjetoni shumë gjëra të reja dhe emocionuese. Në këtë pjesë, shpresojmë t’ju përgatisim për disa nga aventurat e të studiuarit dhe të jetuarit në Shtetet e Bashkuara.

 

Rezervoni konsulencën tuaj falas!

☎️: +355 69 40 40 401

📧: xhensila@integral.al

 

news.front.related_news

Bursat për shkolla te mesme jashte vendit për viti...

Shumica e shkollave të pavarura ofrojnë bursa për kandidatët me aftësi të veçanta, në varësi të buxhetit të vendosur çdo vit nga institu...
12.01.2024 Lexo me shume

Rezervoni një konsulencë

Hapi 1 nga 3

ABONOHUNI PËR LAJMËRIME DHE OFERTA AKTUALE

Merrni informacionin aktual nga Integral

Ju lutemi zgjidhni për cilat programe dëshironi të merrni lajme dhe oferta:

pages.front.server_error_title pages.front.server_error_message