Si të rrisni shanset për t'u regjistruar në Oxford ose Cambridge

26.05.2021

Studime ne Angli


Nëse po aplikoni në Universitete si Oxford ose Cambridge, pa dyshim që jeni të vetëdijshëm se sa konkurrues është regjistrimi, por jeni gjithashtu mjaft i zgjuar për të kuptuar se ka shumë mënyra se si mund të përmirësoni shanset tuaja për t’u regjistruar. Në këtë tekst, ne do t’ju japim disa këshilla se si të rrisni shanset tuaja për t’u regjistruar në Oxbridge.

1. Planifikimi fillestar

Nëse po synoni për një universitet të si Oxford ose Cambridge, planifikimi fillestar është i detyrueshëm. Përgatitja duhet të fillojë disa vjet para se të mbaroni shkollën e mesme.

Notat: Nëse dëshironi të hyni në Oxbridge, nuk keni kohë për të humbur kur bëhet fjalë për notat, qoftë viti fillestar apo i fundit i shkollës së mesme. Ju duhet të jeni proaktiv në lidhje me gjetjen e mundësive të mira gjatë gjithë shkollës së mesme.

Aktivitete shtesë: Aktivitetet shtesë ndryshojnë nga aktivitetet jashtëshkollore pasi janë gjëra që ju i bëni për të thelluar dhe zgjeruar njohuritë në fushën që dëshironi të studioni. Këto përfshijnë mësime shtesë dhe pjesëmarrje në kurse, konferenca, projekte ose tema që ju interesojnë.

Përgatitja për Testet e Pranimit: Testet e pranimit që Oxford dhe Cambridge kanë për disa zona janë shumë kohë dhe shumë të rëndësishme. Për shembull, Testi i Pranimit të Fizikës në Oksford mbahet në nëntor, por përmban të gjithë kurrikulën e A-Levels – që do të thotë se kandidatët do të duhet të kenë një mësues kujdestar, ose të mësojnë pjesë të fushës që nuk ishin përfshirë në shkollë. Është e qartë, kjo do të jetë e vështirë të bëhet midis mesit të tetorit, kur ju paraqisni kërkesën tuaj dhe fillimit të nëntorit, kur ju bëni testin. Dhe kjo është arsyeja pse duhet të mendoni përpara nëse doni të keni sukses, sepse nëse nuk arrini rezultate të mira në teste, nuk do të ftoheni në një intervistë pa marrë parasysh sa të mira janë arritjet dhe notat tuaja personale. Rekomandimi ynë është të përfitoni nga vera dhe të regjistroheni në disa nga kurset përgatitore për Oxbridge.

Aplikimet e hershme – Sukses i garantuar

2. Zgjidhni me zgjuarsi

Këshilla jonë e parë për çdo student është që gjithmonë të ndjekin pasionin dhe talentin e tyre më të madh. Ka më shumë të ngjarë të keni sukses kur bëni diçka që doni dhe natyrshëm jeni të mirë. Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë dëshironi të studioni, ka shumë teste karriere që i ndihmojnë studentët të përcaktojnë interesat e tyre.

Ka shumë lëndë të ndryshme që do të ishit më se të lumtur të studionit, por nëse doni të rrisni shanset për të shkuar në Oxford ose Cambridge, ndonjëherë studentët zgjedhin lëndë më pak konkurruese për të marrë një vend për zgjedhjet e dyta më të mira.

10 lëndët më të kërkuara dhe më të vështira në Oxbridge:

  • Ekonomia dhe Menaxhimi: Universiteti i Oksfordit ka një normë regjistrimi prej 7%!
  • Shkenca Kompjuterike: Universiteti i Oksfordit ka një normë regjistrimi prej rreth 9% që është ndoshta më e ulta për këtë fushë në çdo universitet të caktuar.
  • Arkitektura: Përqindja e regjistrimit në arkitekturë në Kembrixh është 10.7%.
  • Mjekësia: Mjekësia është e vështirë të regjistrohet në ndonjë shkollë të mirë mjekësore. Oxford ka një normë regjistrimi prej 11%.
  • Histori dhe politikë: Shkalla e regjistrimit për këtë lëndë në Oksford është 11%.
  • Studime të Drejtësisë me Drejtësi në Evropë: Kjo është një diplomë unike e ofruar nga Universiteti i Oksfordit. Përveç kësaj, u ofrohet vetëm disa kandidatëve të zgjedhur. Shkalla e regjistrimit për këtë kurs në Oksford është vetëm 12%.
  • Ekonomia: Kembrixh ka një normë regjistrimi prej 13.8%
  • Arte të Bukura: Për diplomat e Arteve të Bukura në Oksford, përqindja e regjistrimit është vetëm 14%.
  • Shkencat Humane: Një degë e shkencës mjekësore, shkencat humane janë një kurs specializimi dhe nuk është e lehtë ta gjesh atë në çdo universitet. Shkalla e regjistrimit në Oxford është 14%.
  • Filozofi, Politikë dhe Ekonomi (PPE): Një diplomë e padisponueshme në shumicën e universiteteve. Shkalla e pranimit jo më e lartë se 15%

Sugjerimi ynë këtu do të ishte të rishikoni motivimin tuaj për zgjedhjen e një lënde të veçantë. Për shembull, nëse doni të studioni ekonomi dhe menaxhim për të zhvilluar një karrierë si bankier apo llogaritar, ju ndoshta do të jeni njësoj i suksesshëm, dhe në disa raste edhe më i kërkuar, me një diplomë në matematikë. Shumica e të diplomuarve në matematikë kanë zhvilluar një karrierë të tillë dhe janë shumë të kërkuar për aftësitë e tyre për të krijuar modele komplekse kompjuterike. Pra, nëse keni aftësi, dhe hyrja në Oxford është e rëndësishme për ju, atëherë zgjidhni matematikën në vend të ekonomisë dhe menaxhimit.

3. Merrni infromacione për secilin fakultet ku dëshironi të aplikoni

Është e vështirë të vendosësh se në cilin kolegj të aplikosh, në Oxford apo Cambridge. Ka kaq shumë faktorë që mund të ndikojnë në vendimin tuaj.

Vendimi për të zgjedhur një universitet varet kryesisht nga lënda që keni zgjedhur së bashku me fakultetin.

4. Praktikohuni për intervistën

Gjëja e fundit që do t’ju sugjeronim është të bëni disa intervista paraprakisht si një form ushtrimi. Të dy Oxford dhe Cambridge po bëhen gjithnjë e më të ndjeshëm ndaj faktit se disa studentë që vijnë nga shkolla të mesme të shtrenjta janë trajnuar dhe përgatitur për intervistë, kështu që ata nuk kërkojnë më thjesht “operatorë” në intervistë. Sidoqoftë, është e rëndësishme që ju të jeni mjaft të njohur me mjedisin e intervistës dhe llojin e pyetjeve që mund të lindin në mënyrë që të mos “shembeni nën presion”.

Si të përgatiteni për intervistë:

Analizoni llojet e pyetjeve që mund t’ju bëhen – pyetjet në një intervistë në Oxbridge zakonisht fillojnë me pyetjet e përgjithshme “Pse dëshironi të studioni ____? “Cila është dobësia juaj më e madhe?”. Sot, ka shumë burime dhe shembuj të pyetjeve nga intervistat në Oxbridge online.

Bëni një ose dy intervista si një ushtrim – nuk ka asgjë më të mirë se të praktikoheni për një intevistë. Mundohuni të gjeni dikë me të cilin mund të bëni një intervistë prove. Ky mund të jetë një nga mësuesit tuaj, një mentor ose një i diplomuar në programin në të cilin dëshironi të regjistroheni. Personi që ju interviston duhet të ketë të paktën një diplomë në fushën që po aplikoni për studime ose degë të ngjashme. Për shembull, nëse nuk mund të gjesh një të diplomuar në shkencat kompjuterike, një matematikan do të ishte një zgjedhje tjetër për ju.

Për më shumë informacion:

Regjistrohuni këtu

+355 69 40 40 415
sidorela@integral.al

Rezervoni një konsulencë

Hapi 1 nga 3

ABONOHUNI PËR LAJMËRIME DHE OFERTA AKTUALE

Merrni informacionin aktual nga Integral

Ju lutemi zgjidhni për cilat programe dëshironi të merrni lajme dhe oferta:

pages.front.server_error_title pages.front.server_error_message