Eksperienca në një kamp veror në grup për fëmijë!

27.04.2020

Kampe verore per femije


“Ku ka më bukur sesa të ndihesh pjesë e një grupi?” (M.T., babai i një njëmbëdhjetë vjeçari)

Një grup me ëndrra dhe interesa të përbashkëta, duke eksploruar vende të reja, duke marrë pjesë në multikulturalizëm, duke provuar dhe mësuar gjëra të reja, duke përmirësuar dhe mësuar të paktën një gjuhë të huaj, duke bërë miq të rinj nga e gjithë bota dhe duke u zhvilluar personalisht, duke u kthyer në shtëpi me një mendje të hapur, plot me kujtime që do të mbani mend gjatë gjithë jetës tuaj – e gjithë kjo përshkruan atë që fëmijët përjetojnë në një kamp veror në grup jashtë vendit.

Prindërit shpesh pyesin se cili do të ishte opsioni më i përshtatshëm për fëmijën e tyre – një kamp veror individual ose një kamp veror në grup?

Pavarësisht nga lloji i zgjedhur i kampit veror, ajo që përjeton fëmija gjatë kampit veror dhe përfitimet që merr janë jashtëzakonisht të rëndësishme për zhvillimin e tij, dhe disa nga këto përfitime janë përshkruar në këtë artikull.

Dallimi më i rëndësishëm midis nje kampi individual me ate ne grup është pikerisht mënyra e udhëtimit:

Në një kamp veror në grup, fëmija udhëton së bashku me fëmijët e tjerë dhe me udhëheqësin e grupit nga Shqipëria (i cili zakonisht është mësues ose përfaqësues i Integral). Në momentin e mberritjets ne aeroportin e destinacionit, grupi shoqerohet nga përfaqësuesit e kampit të cilët do të bëjnë të mundur transfertën e tyre në kampus, ku fëmijët do të takohen me një grup edhe më të madh të rinjsh ndërkombëtarë që vijnë nga e gjithë bota.

Në rastin e fëmijeve që zgjedhin nje kurs individual të gjuhës verore (qoftë rekreative, e kombinuar, tematike apo akademike) deri në moshën 14 vjeç duhet të udhëtojnë me ndihmën e nje anëtari të ekuipazhit të linjes ajrore nëpërmjet shërbimit u-minor të blerë me biletën e fluturimit. Në aeroportin e destinacionit, përfaqësuesi i kampit veror do ta marrë fëmijën në bazë të nënshkrimit nga anëtari i kompanisë ajrore. Fëmija do të udhëhiqet nga përfaqësuesi i kampit veror në kampusin e shkollës ku do të bashkohet me grupin ndërkombëtar të fëmijëve (mësoni më shumë rreth procedurave të udhëtimit duke kontaktuar një nga konsulentët e Integral).

Më poshtë, do te ndajmë me ju pervojat e prindërve që tashmë kanë dërguar fëmijët e tyre në kampe verore në grup jashtë vendit për të shpjeguar pse ata kanë zgjedhur këtë lloj të veçantë udhëtimi:

  1. Kampet verore jashtë vendit në grupe janë më të mirat për fëmijët që udhëtojnë vetëm për herë të parë.

“Vajza ime nuk ka udhëtuar jashtë vendit deri më tani dhe nuk di se çfarë të presë nga kjo përvojë. Si vajza ime ashtu edhe unë menduam se do të ishte një ide më e mirë për të qenë pjesë e një kampi veror në grup. Ajo do të jetë së bashku me grupin dhe shoqeruesin e grupit nga fillimi deri në fund dhe kështu do të ketë më shumë kurajo për të përqafuar risitë.

  1. Kampet verore në grup jashtë vendit janë një mundësi e shkëlqyeshme për këdo që dëshiron të udhëtojë me një grup shokësh të njohur më parë dhe me një udhëheqës të grupit nga Shqiperia.

“Megjithëse ky ishte kampi veror i tretë për djalin tim, ai dhe 3 miqtë e tij donin të udhëtonin së bashku. Të katërt ata janë shokë klase dhe e njohin shumë mirë njëri-tjetrin, kështu që ata do të jenë në gjendje të ndajnë përvojat nga kampi së bashku, ndërsa takojnë edhe miq nga e gjithë bota.  Ndërsa djali im dhe miqtë e tij nuk ishin në të njëjtat grupe gjuhësh gjatë kursit, ai mësoi anglisht gjatë kampit dhe u rrethua nga një ekip ndërkombëtar. “(R. S., babai i nje katërmbëdhjetë vjecari)

“Vajza ime ishte shumë e dhënë pas konsulentes së Integral që i shoqëroi ata në një udhëtim në kampin veror vitin e kaluar, kështu që vendosi të shkojë në një grup të udhëhequr e njejta konsulente këtë vit. Vajza ime e pëlqeu atë sepse ajo ishte gjithmonë e buzëqeshur dhe me shpirt të mirë, duke i brohoritur vazhdimisht gjatë aktiviteteve sportive dhe duke i ndihmuar kur ishte e nevojshme. “(A. R., babai i nje trembëdhjetë vjecareje)

  1. Udhëtimi me një udhëheqës grupi nga Shqiperia u jep fëmijëve një ndjenjë të sigurisë dhe u garanton prindërve se fëmijët do të mbikëqyren gjatë gjithë kohës nga dikush që flet gjuhën e tyre amtare.

“Është e vështirë për mua që ta pranoj se fëmija im ka shkuar për dy javë, jashtë vendit. Unë kujdesem gjatë gjithë kohës, dhe do ta monitoroja fëmijën tim vazhdimisht. Jam e vetëdijshme se unë gjithashtu nuk do t’i bëja ndonjë favor, sepse kështu sdo lejoja që ai të shijojë plotësisht këtë përvojë. Pra, kampi i grupit është opsioni më i mirë për mua, veçanërisht pasi kam takuar udhëheqësin e grupit më parë, unë njoh disa fëmijë me të cilët do të jetë në grup … Ky opsion është i përkryer për këtë kohë. “(R.G, nëna e një djali 10 vjeçar)

  1. Një kamp veror në grup është opsioni më i zbatueshëm financiarisht për dërgimin e fëmijëve në kampe verore.

“Unë me të vërtetë doja ta dërgoja vajzën time në shkollen verore Broomsgroove këtë vit, por meqenëse kemi një buxhet të kufizuar, unë zgjodha mundësinë e udhëtimit në një grup në një kamp gjuhësor që gjithashtu u zhvillua në Bromsgrove School. Një kurs i tillë ishte më i lirë se një kurs individual në të njëjtën shkollë, madje edhe me një biletë avioni kthimi të përfshirë. “(I. D., babai i njëmbëdhjetë vjeçari)

  1. Grupet gjuhësore gjatë kampit formohen sipas moshës dhe nivelit të njohurive në kampet në grupe dhe individuale.

“Prindi: Djali im është fillestar në gjermanisht. Nëse ai zgjedh një kamp veror në Gjermani është në të njëjtin grup si studentët me njohuri të përparuara të gjermanishtes, si do të arrije te mesoje gjuhen?

Konsulenti i Integral: Për fat të mirë, djali juaj nuk do ta gjejë kurrë veten në këtë situatë. Në ditën e parë të kampit veror, të gjithë fëmijët shkruajnë një provim fillestar që përcakton nivelin e njohurive në gjuhë të huaj dhe sipas këtij niveli, studentët vendosen në grupe gjuhësore. Duke formuar grupe në këtë mënyrë, mësuesit e gjuhës mund të përshtatin kurrikulën dhe metodologjinë e mësimdhënies në sfondin e tyre, në mënyrë që fëmijët të përparojnë sa më shpejt që të jetë e mundur dhe t’i mbajnë detyrat në përputhje me ato që dinë dhe ato që duhet të mësojnë. Sigurisht, përveç nivelit të njohurive paraprake, studentët vendosen në grupe dhe sipas moshës, kështu që nuk do të ketë devijim në grupe edhe sipas kësaj “.

  1. Në shkollat verore ka gjithmonë fëmijë me kombësi të ndryshme, si në kampe verore në grupe, ashtu edhe në ato individuale. Përveç mësimit të gjuhës, fëmijët gjenden në një mjedis ndërkombëtar si gjatë aktiviteteve ashtu edhe gjatë udhëtimit dhe kohës së lirë.

“Prindi: Unë me të vërtetë do të doja ta dërgoja fëmijën tim në një kamp veror jashtë Shqiperisë, por nëse djali im udhëton me një grup fëmijësh nga Shqiperia, a do të thotë kjo se ai do të qëndrojë cdo moment me ta në grupe dhe aktivitete?

Konsulenti i Integral: Jo, në asnjë mënyrë. Një grup fëmijësh nga Shqiperia udhëtojnë së bashku për ne kampin veror, por në kamp ata përzihen me fëmijë të tjerë nga e gjithë bota. Organizatorët e kampit e dinë se sa e rëndësishme është të ruash një atmosferë ndërkombëtare në kamp dhe të inkurajojnë fëmijët të shoqërohen me fëmijë të tjerë të kombësive të ndryshme sa më shumë që të jetë e mundur. Në këtë mënyrë, ata mund të bëjnë miq të rinj dhe mund të praktikojnë gjuhë të huaj në një mjedis joformal me bashkëmoshatarët e tyre, d.m.th. ata mund të praktikojnë të ashtuquajturat gjuhë bisedore. Dhe kur formohen grupe gjuhësh gjatë të cilave kryhet mësimi i gjuhës së huaj, gjithmonë merret parasysh, përveç nivelit të njohurive paraprake dhe moshës, që nuk ka një grup gjuhësor mbizotërues të fëmijëve në grup i cili më pas do të flasë gjuhën e tyre amtare mes tyre dhe nuk do të praktikojë gjuhë të huaj kjo është arsyeja pse ata erdhën në kamp “.

Këto janë vetëm disa nga përfitimet e një kursi veror të një gjuhe grupi jashtë vendit për fëmijët tuaj.

Siç u përmend më lart, ky lloj kursi zakonisht zgjidhet nga fëmijët që udhëtojnë jashtë vendit për herë të parë. Sidoqoftë, nëse një fëmijë dëshiron të përjetojë plotësisht një kamp veror, të përqëndrohet vetëm në të mësuar dhe praktikuar një gjuhë të huaj, nëse dëshiron të përgatitet për provimin e gjuhës zyrtare, të mësojë fjalorin e një lënde shkollore të gjuhës së huaj, ose të përgatitet për të vazhduar arsimin e tij në vend në të cilën ata shkojnë për të mësuar një gjuhë të huaj, atëherë është më mirë të zgjidhni një kurs individual të gjuhës. Kurse të tilla janë shumë më të larmishme se kurset në grup dhe mund të gjenden në mesin e atyre që plotësojnë të gjitha nevojat dhe kërkesat. Sigurisht, aktivitete sportive dhe argëtuese si dhe ekskursione përfshihen në kurse të tilla, kështu që kampet gjuhësore individuale janë shumë më komplekse dhe ka kampe të tilla për të gjitha moshat e fëmijëve dhe të gjitha llojet e aktiviteteve dhe hobi.

Jemi të sigurt që në këtë artikull u jemi përgjigjur shumë pyetjeve tuaja në lidhje me kampet verore në grupe. Në rast se keni më shumë pyetje ose nuk mund të jeni plotësisht të qartë në lidhje me ndonjë nga temat që kemi trajtuar këtu, ne do të jemi të lumtur të shohim se si ne ende mund t’ju ndihmojmë dhe cilat pergjigje ju mungojnë akoma. Kontaktoni me ne dhe caktoni një takim me një nga konsulentët tanë të kampeve verore dhe shkarkoni katalogun tonë të kampeve verore.

Rezervoni konsulencën tuaj FALAS!

☎️+355 69 40 40 415

📧leidia@integral.al

Rezervoni një konsulencë

Hapi 1 nga 3

ABONOHUNI PËR LAJMËRIME DHE OFERTA AKTUALE

Merrni informacionin aktual nga Integral

Ju lutemi zgjidhni për cilat programe dëshironi të merrni lajme dhe oferta:

pages.front.server_error_title pages.front.server_error_message