Studime jashtë vendit për programe më të mira STEM

20.05.2022

Ja 7 arsye përse duhet të studioni një program STEM në universitetet më të mira jashtë vendit në 2022!


Të zgjedhësh të studiosh në një universitet jashtë vendit është një vendim shumë i rëndësishëm! Është veçanërisht stresuese nëse nuk jeni plotësisht të sigurt se çfarë doni të bëni dhe cilat janë universitetet më të mira.

STEM si një fushë mbulon një gamë të gjerë lëndësh akademike, me perspektiva dhe mundësi emocionuese për tu diplomuar në universitete jashtë vendit që kanë një prirje shkencore, analitike dhe teknike. Dëshironi të zbuloni nëse STEM është zgjedhja e duhur për ju? Lexoni artikullin në vijim:

Çfarë është “STEM”?

“STEM” do të thotë Shkencë, Teknologji, Inxhinieri dhe Matematikë. Të gjitha këto disiplina ndajnë shumë atribute të përbashkëta, dhe është thjesht një akronim për t’iu referuar këtyre fushave. Nëse ju pëlqen zgjidhja e problemeve, të menduarit kritik, të mësuarit dhe eksplorimi, ju jeni pothuajse të garantuar të gjeni një lëndë STEM që i përshtatet interesave tuaja:

 • Shkenca

Shkenca është eksplorimi dhe zbulimi intelektual dhe praktik i gjithçkaje! Nga fundi i oqeanit te yjet sipër dhe gjithçka në mes, shkenca është kërkimi i të kuptuarit se si funksionon gjithçka në univers dhe si mund ta zbatojmë atë njohuri për ta bërë botën një vend më të mirë.

 • Teknologjia

Teknologjia është procesi i prodhimit të makinave. Fjala “teknologji” vjen nga fjala greke techne që do të thotë “dinakëri e dorës” dhe kjo është pikërisht ajo që bëjnë teknologët – ata marrin njohuri dhe e shndërrojnë atë në diçka praktike. Kompjuterët, telefonat inteligjentë, panelet diellore, turbinat me erë, stimuluesit e ritmit, makineritë e dializës, mikrovalët e kështu me radhë janë të gjitha falë teknologjisë.

 • Inxhinieria

Inxhinieria është studimi i materialeve dhe aplikimi i shkencës dhe matematikës për të krijuar makina pune, struktura dhe procese. Inxhinierët shpikin, projektojnë, ndërtojnë dhe testojnë makina, objekte dhe struktura. Pa inxhinierë, ne nuk do të kishim asnjë mënyrë për të kapërcyer hendekun midis teorisë dhe bërjes së diçkaje reale.

 • Matematika

Matematika shpesh konsiderohet forma më e pastër e gjuhës, një mënyrë për të përshkruar dhe kuptuar gjithçka në univers duke përdorur formula dhe numra. Matematika është baza për disiplinat e tjera STEM dhe Matematikanët nevojiten në të gjitha fushat. Ata analizojnë numrat për të zgjidhur probleme praktike dhe kërkojnë të gjejnë modelet e botës natyrore.

Përveç “STEM”, ndonjëherë gjeni akronime të ngjashme, por pak të ndryshuara me kuptime të ndryshme:

 • STEMM: Shkencë, Teknologji, Inxhinieri, Matematikë dhe Mjekësi
 • STEAM: Shkencë, Teknologji, Inxhinieri, Arte dhe Matematikë
 • STREAM: si “STEAM”, por me “Lexim”
 • STEAM dhe STREAM zakonisht i referohen mënyrës se si mësohen nxënësit e shkollës – për të promovuar një pamje holistike të edukimit shkollor. Për ju si student i ardhshëm i universitetit, STEM është termi përkatës!

Përse të studioni një program STEM jashtë vendit?

Ka shumë arsye pse duhet të ndiqni një program në Shkencë, Teknologji, Inxhinieri ose Matematikë. Këtu janë më kryesoret:

 1. Mundësi e shkëlqyer për të studiuar jashtë vendit

Shkenca dhe Teknologjia janë fusha gjithnjë në zhvillim, kështu që gjithmonë do të mësoni ose zbuloni diçka të re. Me një diplomë në STEM, do të jeni në kulmin e valës.

Pavarësisht nëse dëshironi të bëheni studiues, ose profesionist në industri, mund ta kaloni jetën tuaj duke ndjekur ide të reja dhe zhvillime të reja, kështu që nuk do të keni kurrë një ditë të mërzitshme! Nëse ju pëlqen emocioni i ndjekjes, ai momenti “EUREKA”, atëherë një subjekt STEM është zgjidhja e duhur për ju.

 1. Mundësi të shumta pune

Shkenca, Teknologjia dhe Inxhinieria janë të rëndësishme për pothuajse çdo industri që mund të imagjinoni. Kjo do të thotë që me një diplomë STEM, do të keni një gamë të gjerë opsionesh karriere.

Bota do të ketë gjithmonë nevojë për profesionistë të tillë; dhe ndërsa teknologjia dhe njohuritë bëhen gjithnjë e më të avancuara, kjo nevojë vetëm sa do të rritet duke ju garantuar një nivel të lartë sigurie në punë.

 1. Paga të larta

Fushat STEM kërkojnë shumë trajnime dhe profesionistët shpesh mbajnë shumë përgjegjësi. Për shkak të kësaj, shumë punë STEM paguhen shumë mirë, veçanërisht pasi të keni një diplomë Master.

Ashtu si në të gjitha rrugët e karrierës, sa më shumë përvojë dhe njohuri të keni, aq më i vlefshëm do të jeni. Pagat mund të ndryshojnë shumë në industri dhe role, kështu që ia vlen të eksploroni se çfarë paguhet puna juaj e ëndrrave përpara se të zgjidhni ta ndiqni atë.

 1. Bëheni një profesionist me ndikim

Profesionistët e STEM bëjnë punë tepër të rëndësishme. I takon ketij programi të zgjidhë problemet më të mëdha me të cilat përballemi – nga zhvillimi i energjisë së gjelbër dhe të qëndrueshme; për zgjidhjen e ndryshimeve klimatike, shërimin e sëmundjeve dhe sigurimin e së ardhmes së botës natyrore.

Nëse doni të ndryshoni botën, marrja e një diplome te tille jashte vendit është një mënyrë e shkëlqyer për të filluar.

 1. Krijoni aftësi multidisiplinore

Shumë nga aftësitë që do të mësoni gjatë diplomës tuaj STEM janë shumë të transferueshme. Duke ditur se si të hulumtoni siç duhet, si të hartoni dhe ekzekutoni eksperimente dhe projekte, si të trajtoni të dhënat dhe kodin e programit – një diplomë e tille ju jep një gamë të gjerë aftësish të transferueshme.

 1. Mundësi të mëdha udhëtimi

Karriera STEM do t’ju çojë në të gjithë botën – çdo vend në botë ka nevojë për profesionistë STEM. Puna ose kërkimi juaj mund t’ju çojë në disa nga vendet më të largëta dhe interesante!

 1. Ka diçka për të gjithë

Pavarësisht se cila është fusha juaj e interesit, ekziston një fushë STEM që ju përshtatet. Shpesh do të zbuloni se zona juaj e interesit përputhet me disa fusha të tjera, duke ju çuar në shtigje të reja dhe të papritura.

Për më shumë informacion rreth programeve STEM merrni pjesë në eventin virtual rreth programeve në Inxhinieri më 9 Qershor ora 15:00.

Regjistrohuni këtu!

 

Etiketa:
integral

Rezervoni një konsulencë

Hapi 1 nga 3

ABONOHUNI PËR LAJMËRIME DHE OFERTA AKTUALE

Merrni informacionin aktual nga Integral

Ju lutemi zgjidhni për cilat programe dëshironi të merrni lajme dhe oferta:

pages.front.server_error_title pages.front.server_error_message