10 universitetet më të mira në SHBA

21.09.2020

Të mendosh për studime jashtë vendit në USA mund të jetë mbresëlënëse sepse ka kaq shumë mundësi për të bërë zgjedhjen tende ideale.


USA numëron mbi 65,000 institucione akademike gjimnaze, kolegje dhe universitete, publike dhe private. Më shumë se 4 000 institucione ofrojnë programe Bachelor, Master dhe Doktoratë në fusha të ndryshme specializimi. Sistemi arsimor amerikan njihet si një mjedis i fortë akademik, i cili sjell zhvillim profesional dhe personal të individit. Universitetet ne Amerike ofrojnë përsosmëri akademike, mundësi për hulumtime, lakueshmëri, mbështetje për studentët ndërkombëtare, një shumëllojshmëri të mundësive arsimore pra një përvojë të re.

Ka 181 universitete në Amerikë dhe kolegje amerikane ndër më të mirët në botë dhe kështu kudo që dëshironi të studioni në USA, mundësia është aty për ju. Pothuajse të gjitha shtetet dhe rreth 130 qytete përfaqësohen në listën më të mirë të universiteteve amerikane.

California është shteti me universitetetet më të mira të USA, me 15 institucione, të ndjekura nga 13 universitete në New York, 12 universitete në Texas dhe 10 universitete në Massachusetts.

Universitetet në USA të cilat janë në krye të renditjes janë përqendruar në këto destinacione të njohura, të cilat janë të mirënjohura për mundësitë e tyre të arsimit të lartë; pesë të parat janë me qendër në California dhe Massachusetts. Në zemër të Renditjeve të Kolegjeve të SH.B.A.-së është një studim i studentëve, i marrë nga më shumë se 170,000 studentë në të gjithë Ameriken dhe kap gjërat që janë më të rëndësishme për studentët e ardhshëm, të tilla si cilësia e mësimdhënies, mjedisi i të mësuarit, burimet, larmia në kampus dhe nëse një studenti do të rekomandonte institucionin e tyre.

Ne menduam se mund të dëshironit të njihni universitetet më të mira në SHBA bazuar në renditjen shumë të respektuar të Universitetit Botëror Times Higher Education 2021.

1.Stanford University

Me kampus në Palo Alto, pranë Silicon Valley, Universiteti Stanford ka pasur një rol të dukshëm në zhvillimin dhe inkurajimin e industrisë së teknologjisë së rajonit.

Shumë anëtarë të fakultetit, studentë dhe alumni kanë themeluar kompani të suksesshme të teknologjisë duke përfshirë Google, Snapchat dhe Hewlett-Packard.

Në total, kompanitë e themeluara nga të diplomuarit në Stanford bëjnë 2.7 trilionë dollarë (2.2 trilionë £) çdo vit. Universiteti shpesh referohet si “Ferma” sepse kampusi ishte ndërtuar në vendin e fermës së aksioneve Palo Alto të familjes Stanford. Kampusi mbulon 8180 hektarë, por më shumë se gjysma e tokës nuk është zhvilluar ende. Që nga viti 2018, universiteti u organizua dhe u nda në shtatë shkolla akademike. Shkollat ​​e Shkencave Humane dhe Shkencave (27 departamente), Inxhinieri (9 departamente), Tokë, Energji dhe Shkenca Mjedisi (4 departamente) kanë programe pasuniversitare dhe universitare ndërsa Shkollat ​​e Drejtësisë, Mjekësisë , Arsimi dhe Biznesi kanë vetëm programe universitare.

2.Harvard University

Harvard është ndoshta universiteti më i njohur në botë, duke kryesuar renditjen e reputacionit të Times Higher Education shumicen e viteve. E themeluar në vitin 1636, është institucioni më i vjetër i arsimit të lartë në SHBA. Janë regjistruar rreth 21,000 studentë, një e katërta e të cilëve janë ndërkombëtarë. Edhe pse shkollimi është i shtrenjtë, dhurata financiare e Harvardit lejon shumë ndihmë financiare për studentët. Sistemi i Bibliotekës së Harvardit përbëhet nga 79 biblioteka dhe llogaritet si biblioteka më e madhe akademike në botë.Midis shumë ish-studentëve të famshëm, Harvard mund të numërojë tetë presidentë amerikanë, 158 laureatë të Nobelit, 14 fitues të Çmimit Turing dhe 62 miliarderë .

Ndryshe nga disa universitete të tjera në krye të listës, Harvardi është me reputacion të barabartë për artet dhe shkencat humane si për shkencën dhe teknologjinë.

Me ndërtesat e tij dalluese me ngjyrë rëre, me çati të kuqe, kampusi i Stanfordit mendohet të jetë një nga më të bukurit në botë. Përmban një numër kopshtesh skulpturash dhe muzeume arti dhe një qendër meditimi publik. Siç mund të pritet nga një prej universiteteve më të mira në botë, Stanford është shumë konkurrues. Shkalla e pranimit qëndron në pak më shumë se 5 përqind.

Nga 16,000 studentë – shumica e të cilëve jetojnë në kampus – 22 përqind janë ndërkombëtarë.

 3.California Institute of Technology (CalTech)

CalTech ka një numër mbresëlënës të studentëve të diplomuar dhe bashkëpunëtorë të suksesshëm, duke përfshirë 39 laureatë të Nobelit, gjashtë fitues të Çmimit Turing dhe katër Medalistë të Fields.

Ka rreth 2,200 studentë në CalTech, dhe kampusi fillor në Pasadena, afër Los Angelos, mbulon 124 hektarë. Pothuajse të gjithë studentët jetojnë në kampus. Në të gjashtë fakultetet, ka një fokus deget shkencore dhe inxhinieri. Përveç laureatëve të Nobelit dhe studiuesve më të mirë, komuniteti i të diplomuarve CalTech përfshin një numër politikanësh dhe këshilltarësh publik, veçanërisht në fushat e shkencës, teknologjisë dhe energjisë.

Universiteti ka përqindjen më të lartë të studentëve që vazhdojnë të ndjekin një doktoraturë, dhe figura e studimeve pasuniversitare CalTech është filtruar në kulturën popullore; të gjithë personazhet kryesorë në komedinë televizive Teoria e Big Bang punojnë ose studiojnë në CalTech.

4.Massachusetts Institute of Technology

MIT kultivon një kulturë të fortë sipërmarrëse, e cila ka parë shumë alumni ne kompani të shquara si Intel dhe Dropbox. Programi universitar është një nga më selektivët e vendit, duke pranuar vetëm 8 përqind të aplikantëve. Programet e inxhinierisë dhe shkencave kompjuterike janë më të njohurat në mesin e studentëve.

33%  e 11,000 studentëve janë ndërkombëtarë, që vijnë nga 154 vende të ndryshme.

Alumnit e famshëm përfshijnë astronautin Buzz Aldrin, ish-sekretarin e përgjithshëm të KB Kofi Annan dhe fizikanin Richard Feynman. Komuniteti i MIT drejtohet nga një qëllim i përbashkët: për të bërë një botë më të mirë përmes arsimit, kërkimit dhe inovacionit. Ata jane argëtues dhe të çuditshëm, elitë, por jo elitarë, krijues dhe artistikë, të fiksuar pas numrave, dhe mikpritës për njerëzit e talentuar, pavarësisht nga vijnë.

Universitete në SHBA

5.University of California, Berkeley

Universiteti i Kalifornisë, Berkeley është një universitet kërkimor publik i vendosur në San Francisco Bay Area, California. Eshtë pjesë e sistemit të Universitetit të Kalifornisë dhe është në fakt kampusi më i vjetër brenda sistemit, që është themeluar në 1868.

Berkeley ka një katalog mbresëlënës të arritjeve duke numëruar 107 laureatë të Nobelit, 25 fitues të Çmimit Turing, 14 Medalistë të Fushave,103 Anëtarët e MacArthur, 25 fitues të Çmimit Pulitzer, 19 fitues të Çmimit të Akademisë dhe 207 Medalje Olimpike. Shumë politikanë kanë studiuar në këtë universitet.

Ka më shumë se 1.000 grupe studentësh në universitet që mbulojnë interesa dhe aktivitete të tilla si sportet, politika dhe artet dhe zanatet.

6.Yale University

Yale University është një universitet privat kërkimor Ivy League i cili është institucioni i tretë më i vjetër i arsimit të lartë në USA. Yale University daton që nga viti 1701.Në 1718 u quajt Yale College, për nder të bamirësit Uellsian Elihu Yale, dhe ishte universiteti i parë në SH.B.A. që dha një PhD, në 1861.

Kampusi qendror i Yale mbulon 260 hektarë dhe përfshin ndërtesa që datojnë që nga mesi i shekullit të 18-të. Universiteti përbëhet nga 14 shkolla, dhe studentët ndjekin një kurrikul të arteve liberale, që mbulon shkencat humane dhe artet, shkencat dhe shkencat shoqërore para se të zgjedhin një degë departamenti. Studentët gjithashtu marrin udhëzime për aftësitë e të shkruarit, arsyetimin sasior dhe gjuhët e huaja. Rreth një nga pesë studentë është student ndërkombëtarë, dhe më shumë se gjysma e të gjithë studentëve marrin bursa nga universiteti. Yale është institucioni i dytë më i pasur arsimor në botë, dhe një bibliotekë që mban më shumë se 15 milion vëllime, duke e bërë atë të tretën më të madhe në SHBA.  Alumni dhe ekipet sportive të Yale njihen si “Bulldogs”, dhe shumë të diplomuar në Yale kanë ndjekur karriera të suksesshme në politikë, arte dhe shkencë.

Katër të diplomuar në Yale nënshkruan Deklaratën Amerikane të Pavarësisë dhe universiteti ka arsimuar pesë presidentë të SHBA: William Howard Taft, Gerald Ford, George H. W. Bush, Bill Clinton dhe George W. Bush.

7.Princeton University

Princeton University është një nga universitetet më të vjetra në SHBA dhe vlerësohet si një nga institucionet më të shquara të arsimit të lartë në botë. E themeluar në 1746 si Kolegji i New Jersey, u emërua zyrtarisht Princeton University në 1896.

I vlerësuar për angazhimin e tij në mësimdhënie, institucioni Ivy League ofron strehim rezidencial për të gjithë studentët e tij gjatë të katër viteve të studimit, me 98 përqind të studentëve që jetojnë në kampus. Trupi i tij studentor është relativisht i vogël, me më pak se 10,000 në total, dhe studentët ndërkombëtarë përbëjnë 12 përqind të studentëve. Princeton është gjithashtu një nga universitetet më të shquara të kërkimit në botë.Princeton ka arsimuar gjithashtu dy presidentë të SHBA, James Madison dhe Woodrow Wilson, i cili ishte gjithashtu presidenti i universitetit para hyrjes në Shtëpinë e Bardhë. Të diplomuar të tjerë të dalluar përfshijnë Michelle Obama, aktorët Jimmy Stewart dhe Brooke Shields, themeluesi i Amazon Jeff Bezos dhe astronauti i Apollo Pete Conrad. Princeton, i cili renditet vazhdimisht në mesin e 10 universiteteve më të mira në botë, është i njohur për bukurinë e saj si parku i kampusit, si dhe disa nga ndërtesat e tij historike, të dizajnuara nga disa nga arkitektët më të njohur të Amerikës.

8.Univeristy of Chicago

University of Chicago është një universitet privat kërkimor në Chicago, Illinois. E themeluar në 1890, kampusi i tij kryesor ndodhet në lagjen Hyde Park të Chicago. Regjistroi 16,445 studentë në vjeshtë 2019, nder te cilet 6,286 studentë dhe 10,159 studentë të diplomuar. Universiteti i Chicagos renditet në mesin e universiteteve më të mira në botë nga botimet kryesore të arsimit.

Universiteti është i përbërë nga një kolegj universitar dhe pesë divizione kërkimore, të cilat përmbajnë të gjitha programet universitare të universitetit dhe komitetet ndërdisiplinore. Përtej arteve dhe shkencave, Chicago është i njohur për shkollat ​​e tij profesionale, të cilat përfshijnë Shkollën e Mjekësisë Pritzker, Shkollën e Biznesit Booth, Shkollën e Drejtësisë, Shkollën e Administrimit të Shërbimit Social, Shkollën e Harris të Politikës Publike etj.

Universiteti i Çikagos është një universitet kërkimor urban që ka drejtuar mënyra të reja të të menduarit që nga viti 1890. Angazhimi I tyre për hetim të lirë dhe të hapur tërheq studiues të frymëzuar në kampuset e tyre globale, ku lindin ide që sfidojnë dhe ndryshojnë botën.

9.Johns Hopkins University

E themeluar në 1876, Universiteti Johns Hopkins (JHU) është një universitet privat kërkimor I vendosur në Baltimore, Maryland. Emrin e ka marrë nga dashamirësi i saj i parë, abolicionisti, filantropi dhe sipërmarrësi amerikan, Johns Hopkins.

Motoja e universitetit është ‘Njohuri për botën.’

JHU sherben per më shumë se 21,000 studentë përmes nëntë divizioneve akademike: Shkolla e Arteve dhe Shkencave Zanvyl Krieger, Shkolla e Inxhinierisë Whiting, Shkolla e Biznesit Carey, Shkolla e Edukimit, Shkolla e Mjekësisë, Shkolla e Infermierisë, Instituti Peabody (për muzikë), Shkolla e Bloomberg Shëndeti Publik dhe Shkolla Paul H. Nitze e Studimeve të Avancuara Ndërkombëtare.

Universiteti ka katër kampe në Baltimore, dhe një qendër bioteknologjike në veri të Uashingtonit, DC.

Më shumë se 3,000 nga studentët e universitetit janë ndërkombëtarë, gjithsej 20 përqind e trupit studentor dhe përfaqësojnë 120 vende të ndryshme. Ekipet sportive universitare njihen si Blue Jays.

Dikur një port i klasës punëtore, Baltimore tani është një qytet i lulëzuar, i larmishëm kulturor (më i madhi i Maryland) që ka fituar pseudonimin ‘Charm City’. Kampusi i tij kryesor përfshin ndërtesa me tulla të kuqe, një kullë ikonike të orës dhe zona të gjera të pyjeve.10.

10.University of Pennsylvania

Duke pasur parasysh statusin e tij si një nga nëntë Kolegjet Koloniale origjinale – institucionet e krijuara para se SHBA të bëheshin një komb sovran pas Revolucionit Amerikan – dhe një anëtar themelues i Shoqatës së Universiteteve Amerikane, nuk është befasi që Universiteti i Pensilvanisë (Penn) pretendon të jetë “universiteti” i parë i plotë (multi-fakultet) i plotë në SHBA.

Penn është zgjeruar në një kampus të gjerë prej 302 hektarësh me 200 ndërtesa. Ai mburret me shumë pika referimi të dukshme në kampus duke përfshirë bashkimin e parë të studentëve të vendit, stadiumin e futbollit,kolegj dykatësh dhe shkollën e parë të kolegjit të biznesit në botë – Shkolla Wharton.

Zotësia e Penn nuk është e kufizuar vetëm në infrastrukturë. Universiteti ka një listë të ish-studentëve të njohur nga të gjitha sferat e jetës. Penn ka lidhje me mbi 25 Laureatë të Nobelit përfshirë fizikanin Raymond Davis Jr dhe ekonomistin Lawrence Klein.Presidenti i nëntë i SHBA, William Henry Harrison, shkeli bordet në Penn në 1791, ndërsa Nnamdi Azikiwe – ish presidenti i Nigerisë – dhe Kwame Nkrumah – ish kryeministër dhe president i Ganës – të dy fituan diploma të shumta nga institucioni.

Integral Educational Programs në datë 18 Nëntor sjell eventin virtual rreth studimeve në “Study in USA” ora: 14:00 – 17:00

Panairi virtual “Study in USA” është një mundësi unike për të mësuar më shumë rreth arsimit të lartë në Shtetet e Bashkuara dhe për të biseduar me përfaqësues të institucioneve amerikane, të cilët do t’ju ofrojnë më shumë informacion në lidhje me programet, kërkesat e regjistrimit dhe procesin e aplikimit. Në këtë event ju gjithashtu do të jeni në gjendje të bisedoni me konsulentët e Integral dhe të informoheni më shumë rreth hapave për të studiuar në Amerikë.

Për të marrë pjesë në event:

Regjistrohuni këtu!

+355 69 40 40 901
xhensila@integral.al

 

Rezervoni një konsulencë

Hapi 1 nga 3

ABONOHUNI PËR LAJMËRIME DHE OFERTA AKTUALE

Merrni informacionin aktual nga Integral

Ju lutemi zgjidhni për cilat programe dëshironi të merrni lajme dhe oferta:

pages.front.server_error_title pages.front.server_error_message