10 universitetet më të mira në botë

30.03.2021

Nese po mendoni te vazhdoni studimet tuaja jashte vendit, me siguri keni degjuar dhe konsideruar universitet me te rankuara ne bote per shkak te reputacionit dhe cilesise se studimit qe ata ofrojne.


Artikulli ne vijim do tju njohe me renditjen boterore te 10 universiteteve me te mira ne bote.

Renditja e Universiteteve Botërore me te per vitin  2020 përfshin pothuajse 1,400 universitete në 92 vende. Renditja bazohet në 13 tregues të performancës të kalibruar me kujdes që masin performancën e një institucioni përmes mësimdhënies, kërkimit shkencor, transferimit të njohurive dhe perspektivës ndërkombëtare.

Nëse dëshironi një listë të studimeve që janë vetëm për ju, dëshirat dhe preferencat tuaja – kontaktoni konsulentet tanë arsimorë!

1.Oxford University

Universiteti i Oksfordit është universiteti më i vjetër në botën anglishtfolëse dhe universiteti i dytë më i vjetër në botë. Ndërsa data e saktë e themelimit e saj është e panjohur, ekzistojne prova që eshte zhvilluar mesim që në vitin 1096.

I vendosur në dhe rreth qendrës së qytetit mesjetar të Oksfordit, universiteti përfshin 44 kolegje dhe salla dhe mbi 100 biblioteka, duke e bërë atë sistemin më të madh të bibliotekave në Mbretërinë e Bashkuar. Aty numerohen rreth 22,000 studente në total, pak më shumë se gjysma e të cilëve janë student bachelor ku mbi 40 përqind janë ndërkombëtarë, duke përfaqësuar 140 nacionalite midis tyre.

I quajtur ‘qyteti i ëndrrave’ nga poeti viktorian, Matthew Arnold, Oxford ka popullsinë më të re nga çdo qytet në Angli dhe Uells: gati një e katërta e banorëve të saj janë studentë të universitetit, gjë që i jep Oksfordit një zhurmë të dukshme.

Oxford ka një rrjet studentesh te diplomuar me mbi 250,000 individë, përfshirë më shumë se 120 fitues të medaljeve olimpike, 26 fitues të Çmimit Nobel, shtatë poetë laureate dhe mbi 30 udhëheqës te botes modern (Bill Clinton, Aung San Suu Kyi, Indira Ghandi dhe midis tyre 26 Kryeministra të Mbretërisë së Bashkuar).

2.California Institute of Technology

Instituti i Teknologjisë i Kalifornisë (Caltech) është një institucion i kërkimit shkencor dhe inxhinierisë i njohur botërisht, ku fakulteti dhe studentët e jashtëzakonshëm kërkojnë përgjigje për pyetjet komplekse, zbulojnë njohuri të reja, drejtojnë inovacionin dhe transformojnë të ardhmen.

Caltech ka gjashtë ndarje akademike me një theks të fortë në mësimin dhe kërkimin shkencor dhe teknologjik. Universiteti ka një proces pranimi mjaft konkurrues duke siguruar që vetëm një numër i vogël i studentëve më të talentuar të pranohen.

Kampusi ndodhet në Pasadena, California, afërsisht 11 km larg nga qendra e Los Angeles. Nusja zyrtare e shkollës është një kastor, duke i dhënë haraç inxhinierit të natyrës.

3.Cambridge University

I themeluar në 1209, Universiteti i Kembrixhit është një institucion publik kerkimor. Historia e tij 800-vjeçare e bën atë universitetin e katërt më të vjetër në botë dhe universitetin e dytë më të vjetër në botën anglishtfolëse.Kembrixh u shërben më shumë se 18,000 studentëve nga të gjitha kulturat dhe cepat e botës. Gati 4,000 studentë janë ndërkombëtarë dhe vijnë nga mbi 120 vende të ndryshme.

Gjashtë shkolla janë shpërndarë nëpër kolegjet e universitetit, duke strehuar afërsisht 150 fakultete dhe institucione të tjera. Të gjashtë shkollat ​​janë: Arte dhe Shkenca Humane, Shkenca Biologjike, Mjekësi Klinike, Shkenca Humane dhe Sociale, Shkenca Fizike dhe Teknologji. Kampusi është i vendosur në qendër të qytetit të Kembrixhit, me ndërtesat e tij të shumta të listuara dhe shumë prej kolegjeve të vjetër të vendosur në ose pranë lumit Cam.

Universiteti është shtëpia e mbi 100 bibliotekave, të cilat, midis tyre, mbajnë më shumë se 15 milion libra në total. Vetëm në bibliotekën kryesore të Universitetit të Kembrixhit, e cila është një depozitë ligjore, ka tetë milion prona. Universiteti zotëron gjithashtu nëntë muze artesh, shkencore dhe kulturore që janë të hapura për publikun gjatë gjithë vitit, si dhe një kopsht botanik.

Në total, 92 filiale të universitetit janë vlerësuar me Çmime Nobel, duke mbuluar çdo kategori.

4.Stanford University

I vendosur në zemër të Silicon Valley, Universiteti Stanford u themelua në 1885 nga Jane dhe Leland Stanford, “për të promovuar mirëqenien e publikut duke ushtruar një ndikim në emër të njerëzimit dhe civilizimit”. Që nga hapja në 1891, fakulteti dhe studentët e Stanfordit kanë punuar për të përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien e njerëzve në të gjithë botën përmes zbulimit dhe zbatimit të njohurive. Përparimet në Stanford përfshijnë transplantimin e parë të suksesshëm zemër-mushkëri, debutimin e miut kompjuterik dhe zhvillimin e muzikës dixhitale.

I ndodhur në 8180 hektarë, Stanford është një nga kampuset më të mëdha në Shtetet e Bashkuara me 18 institute kërkimore ndërdisiplinare dhe shtatë shkolla në një kampus të vetëm: Shkolla e Pasuniversitare e Biznesit; Shkolla e Shkencave të Tokës, Energjisë dhe Mjedisit; Shkollë e Shkolluar e Edukimit; Shkolla e Inxhinierisë; Shkolla e Shkencave Humane dhe e Shkencave; Shkollë drejtësie; dhe Shkolla e Mjekësisë. Stanford ka më shumë se 16,300 studentë, 2,180 fakultet dhe 1,800 studiues të doktoratës. Stanford është një institucion ndërkombëtar, që regjistron studentë nga të gjitha 50 shtetet e SHBA dhe më shumë se 90 vende të tjera.

Stanford eshte gjithashtu një qendër atletike, me 900 studentë-atletë aktualë dhe një histori të 137 kampionateve kombëtare dhe 23 Kupave të Drejtorëve radhazi, të dhëna programit të lartë të atletikës ndër kolegiale në vend.

5.Massachusetts Institute of Technology

Instituti i Teknologjisë i Masaçusetsit (MIT) është një universitet kërkimor, i pavarur, arsimor, profesional dhe me qendër në qytetin e Kembrixhit, Massachusetts. I themeluar në 1861, MIT synon të knowledge njohë më tej dhe të përgatisë studentë në shkencë, teknologji dhe fusha të tjera të studimit që do të përfitojnë më mirë kombi dhe bota sot ‘. Motoja e tij është Mens et Manus, e cila përkthehet si “Mendje dhe Dora”.

Zbulimet shkencore dhe përparimet teknologjike të akredituara në MIT përfshijnë sintezën e parë kimike të penicilinës, zhvillimin e radarit, zbulimin e kuarkeve dhe shpikjen e kujtesës së bërthamës magnetike, e cila mundësoi zhvillimin e kompjuterëve dixhitalë.

MIT aktualisht është i organizuar në pesë shkolla të ndryshme: arkitekturë dhe planifikim, inxhinieri, shkenca humane, arte dhe shkenca shoqërore, menaxhim dhe shkencë. Ajo është shtëpia e rreth 1.000 anëtarëve të fakultetit dhe mbi 11,000 studentë universitarë dhe pasuniversitarë. Fushat aktuale të hulumtimit të MIT përfshijnë të mësuarit dixhital, energji të qëndrueshme, të dhëna të mëdha, shëndetin e njeriut dhe shumë më tepër.

Përveç theksit të tij në inovacion dhe sipërmarrje, MIT gjithashtu mburret me një mjedis të larmishëm dhe të gjallë të kampusit me një grup të gjerë të grupeve studentore. Kampusi është i rregulluar mbi 168 hektarë brenda Kembrixhit dhe përmban 18 vendbanime studentore, 26 hektarë fusha loje, 20 kopshte dhe hapësira të hapësirave të gjelbërta, si dhe mbi 100 vepra arti publike.

Per me shume informacion rreth bursave ne universitetet jashte vendit klikoni ketu

6.Princeton University

Princeton është një nga universitetet më të vjetra në SHBA dhe vlerësohet si një nga institucionet më të shquara të arsimit të lartë në botë. Themeluar në 1746 si Kolegji i New Jersey, u emërua zyrtarisht Universiteti Princeton në 1896 për nder të zonës ku është i vendosur, duke hapur shkollën e tij të famshme të diplomuar në 1900.

I vlerësuar për angazhimin e tij në mësimdhënie, institucioni Ivy League ofron strehim rezidencial për të gjithë studentët e tij gjatë të katër viteve të studimit, me 98 përqind të studentëve që jetojnë në kampus. Trupi i tij studentor është relativisht i vogël, me më pak se 10,000 në total, dhe studentët ndërkombëtarë përbëjnë 12 përqind të studentëve.

Princeton është gjithashtu një nga universitetet më të njohura kërkimore në botë me lidhje me më shumë se 40 laureatë të Nobelit, 17 fitues të Medaljes Kombëtare të Shkencës dhe pesë marrësve të Medaljes Kombëtare të Shkencave Humane.

Princeton, i cili renditet vazhdimisht në mesin e 10 universiteteve më të mira në botë, është i njohur për bukurinë e saj si parku i kampusit, si dhe disa nga ndërtesat e tij historike, të dizajnuara nga disa prej arkitektëve më të njohur të Amerikës.  I shpërndarë në 500 hektarë, kampusi Princeton ka rreth 180 ndërtesa, duke përfshirë 10 biblioteka që përmbajnë rreth 14 milion libra.

7.Harvard University

Datuar qe prej vitit 1636, Universiteti i Harvardit është universiteti më i vjetër në SHBA dhe vlerësohet si një nga më prestigjiozët në botë. Ai u emërua pas dashamirësit të tij të parë, John Harvard, i cili la bibliotekën dhe gjysmën e pasurisë së tij në institucion kur vdiq në 1638.

I ndodhur në Kembrixh, Masaçusets, kampusi 5000 hektarësh i Harvardit permban 12 shkolla që japin diploma përveç Institutit Radcliffe për Studime të Avancuara, dy teatro dhe pesë muze. Ai është gjithashtu shtëpia e bibliotekës më të madhe akademike në botë, me 20.4 milion vëllime, 180,000 tituj serialë, rreth 400 milion artikuj dorëshkrimesh, 10 milion fotografi, 124 milion faqe të arkivuara në internet dhe 5,4 terabajt arkiva dhe dorëshkrime dixhitale të lindura.

Ka më shumë se 400 organizata studentore në kampus, dhe shkolla mjekësore e Harvardit është e lidhur me 10 spitale.

8.Yale University

Universiteti Yale është një universitet privat kërkimor Ivy League i cili është institucioni i tretë më i vjetër i arsimit të lartë në SH.B.A. Yale tregon historinë e saj që nga viti 1701, kur u themelua si Shkolla në Saybrook, Connecticut, e cila u transferua në New Haven 15 vjet më vonë. Në 1718 u quajt Kolegji Yale, për nder të bamirësit Uellsian Elihu Yale, dhe ishte universiteti i parë në SH.B.A. që dha një PhD, në 1861.

Kampusi qendror i Yale mbulon 260 hektarë New Haven dhe përfshin ndërtesa që datojnë që nga mesi i shekullit të 18-të. Universiteti është i përbërë nga 14 shkolla, dhe studentët ndjekin një kurrikulë të arteve liberale, që mbulon shkencat humane dhe artet, shkencat dhe shkencat shoqërore para se të zgjedhin një degë departamenti. Studentët gjithashtu marrin udhëzime për aftësitë e të shkruarit, arsyetimin sasior dhe gjuhët e huaja.

Në mënyrë të pazakontë për SH.B.A., studentët e Yale janë vendosur në kolegje rezidenciale në modelin e universiteteve të Oksfordit dhe Kembrixhit. Ka 12 kolegje historike, dhe ndërtimi i dy kolegjeve të tjerë filloi në 2014. Rreth një në pesë studentë është ndërkombëtarë, dhe më shumë se gjysma e të gjithë studentëve marrin bursa ose hua nga universiteti.

9.The University of Chicago

Universiteti i Çikagos është një universitet kërkimor urban që ka drejtuar mënyra të reja të të menduarit që nga viti 1890. Angazhimi për hetim të lirë dhe të hapur tërheq studiues të frymëzuar në kampuset globale, ku lindin ide që sfidojnë dhe ndryshojnë botën.

Studentët në Kolegj zhvillojnë aftësi kritike, analitike dhe të të shkruarit në kurrikulën tonë thelbësore, ndërdisiplinore.

Studentët e diplomuar në pesë sektorë dhe gjashtë shkolla profesionale testojnë idetë e tyre me studiues të tjerë të UChicago dhe bëhen brezi i ardhshëm i udhëheqësve në akademi, industri, organizata jofitimprurëse dhe qeveri. Studiuesit dhe studiuesit e UChicago transformojnë mënyrën se si ne e shohim botën.

Universiteti menaxhon Laboratorin Kombëtar të Argonne dhe Laboratorin Kombëtar të Akseleratorit të Fermit, ka mbikëqyrje të drejtpërdrejtë të Laboratorit Biologjik Detar dhe është një partner themelues i Organizatës Teleskopi Giant Magellan. Këto marrëdhënie lidhin fakultetin dhe studentët e UChicago me studiuesit dhe objektet kryesore botërore.

Studiuesit e UChicago kanë udhëhequr përparime të tilla si zbulimi i lidhjes midis kancerit dhe gjenetikës, krijimin e teorive revolucionare të ekonomisë dhe zhvillimin e mjeteve për të prodhuar një shkollim të shkëlqyeshëm urban. Qendra Polsky për Ndërmarrësi dhe Inovacion drejton krijimin e sipërmarrjeve dhe komercializimin e teknologjisë në UChicago.

Përmes edukimit, partneriteteve dhe mbështetjes së sipërmarrjeve të reja, Qendra Polsky përparon njohuritë dhe praktikat e sipërmarrjes, përshpejton komercializimin e kërkimit dhe ndihmon komunitetin e UChicago të lundrojë në procesin kompleks të krijimit dhe rritjes së një kompanie fillestare.

10.Imperial College London

Imperial College London ,një institucion i bazuar në shkenca, me kampus në qendër të kryeqytetit, konsiderohet si një nga institucionet kryesore të Mbretërisë së Bashkuar. Kolegji ka rreth 15,000 studentë dhe 8,000 staf, me një fokus në katër fusha kryesore: shkenca, inxhinieria, mjekësia dhe biznesi. Institucioni i ka rrënjët në vizionin e Princit Albert për ta bërë South Kensington të Londrës një qendër për arsimim, me kolegje që shkojnë krahas Muzeut Historik Natyror aty pranë, Muzeut Victoria dhe Albert dhe Muzeut të Shkencës.

Institucioni mburret me 14 fitues të Çmimit Nobel, përfshirë Sir Alexander Fleming, zbuluesin e penicilinës.

Alumni të famshëm përfshijnë autorin e trillimit shkencor H.G. Wells, kitaristin Queen Brian May, ish-kryeministrin e Indisë Rajiv Gandhi, ish-zyrtarin kryesor mjekësor të Mbretërisë së Bashkuar Sir Liam Donaldson dhe ish-shefin ekzekutiv të Singapore Airlines Chew Choon Seng.

Motoja e kolegjit është Scientia imperii decus et tutamen, e cila përkthehet si “Njohuri shkencore, lavdia e kurorëzimit dhe mbrojtja e perandorisë”.

Rezervoni një konsulencë

Hapi 1 nga 3

ABONOHUNI PËR LAJMËRIME DHE OFERTA AKTUALE

Merrni informacionin aktual nga Integral

Ju lutemi zgjidhni për cilat programe dëshironi të merrni lajme dhe oferta:

pages.front.server_error_title pages.front.server_error_message