Institut Montana Zugerberg | Integral

Institut Montana Zugerberg

Instituti Montana Zugerberg hapi dyert e tij në vitin 1926 në ndërtesën e ish-Grand Hotel Schönfels. Shkolla është e vendosur në një sipërfaqe prej 60 hektarë në zonën e bukur malore mbi Zug, selia e shumë kompanive ndërkombëtare. Vendndodhja e bukur në rrëzë të Alpeve siguron një mjedis ideal për studime dhe aktivitete jashtëshkollore. Shkolla zbaton një qasje individuale për nevojat e secilit nxënës, i cili lejon promovimin e aftësive dhe talenteve të veçanta. Aty mësojnë nxënës nga 43 kombësi që ndajnë vlera të përbashkëta: integrim, tolerancë dhe identitet kombëtar. Mësimi është në klasa të vogla me një numër mesatar prej 10 nxënësish. Kurrikula është dygjuhëshe – në anglisht dhe gjermanisht. Mund të studiohen më tej rusisht, gjuhë kineze, italisht, spanjisht dhe frëngjisht.

Programe akademike

Shkolla fillore (10-12 vjeç)

Programet akademike në gjermanisht (12-18 vjeç)
Nxënësit nga sektori i gjuhës gjermane ndjekin programin zvicerian gjashtë vjeçar i cili përfundon me provimet e Maturës Zvicerane. Programi është krijuar për studentë me një nivel shumë të mirë gjuhësor.

Programet akademike në anglisht (12-18 vjeç)

Programet në gjuhën angleze mësohen në klasat 7 deri në 12. Deri në klasën e 10, programi bazohet në sistemin arsimor anglez. Sistemi është fleksibël për klasat 11 dhe 12 dhe lejon secilin student të zgjedhë se në cilin sistem arsimor dëshiron të përfundojë arsimin e mesëm.

High School Diploma (16 – 18 vjeç)

Pas klasës 10, ata që zgjedhin të mbarojnë studimet në sistemin amerikan, studiojnë lëndë të përgjithshme dhe pasi kalojnë me sukses provimet pas klasës 12, marrin një diplomë të shkollës së mesme. Kjo ju lejon të aplikojnë në universitete në SH.B.A., në Mbretërinë e Bashkuar dhe në vendet e tjera

IB (16 – 18 vjeç)-Pas klasës 10, nxënësit inkurajohen të vazhdojnë studimet e tyre në programin ndërkombëtar IB, i cili ofron një program akademik të avancuar.

Akomodim

Shkolla ka tre konvikte, ku nxënësit ndahen sipas moshës dhe gjinisë. Dhomat janë teke ose dyshe, banjat janë në të njëjtin kat me dhomën. Çdo konvikt ka një sallë pushimi të përbashkët me TV, video lojëra etj.

Aktivitete jashtëshkollore

Organizohen vizita në shfaqje teatrore, muze, ekspozita dhe koncerte. Trupa teatrore ka fituar popullaritet të gjerë përtej kufijve të shkollës. Banda ka marrë pjesë në koncerte të përbashkëta me Shkollën e Muzikës Zug. Artistët e rinj kanë mundësinë të shfaqin talentin e tyre në ekspozitat e organizuara nga shkolla.

Instituti Montana ka një bazë të madhe sportive: palestër, dhomë fitnesi, shesh lojërash në natyrë, fusha tenisi, fushë hokej mbi akull, fushë basketbolli etj. Rregullisht organizohen turne sportive të futbollit, basketbollit, volejbollit dhe tenisit. Zugerberg është ideal për hipizëm, ngjitje mali me biçikletë, ski etj. Në dimër, sportet më të zakonshme janë hokej, patinazhi në akull dhe ski. Ekskursione në vendpushimet më të mira dimërore në Zvicër organizohen gjithashtu.

Informacione të përgjithshme

Programe akademike:
- Programi dygjuhësh në shkollën fillore
- Programi gjerman - Matura Zvicerane
- Programi Amerikan - Diploma e shkollës së mesme HSD
- IB
Bursa studimi

Me rastin e 90 vjetorit, në vitin 2016, shkolla prezantoi Programin e Bursave të Institutit Montana Zugerberg. Programi çdo vit ofron një numër të kufizuar bursash për ata nxënës, të cilët përndryshe nuk do të ishin në gjendje të vazhdonin studimet në këtë shkollë.
Aplikanët për bursë duhet të kontribuojnë në komunitetin shkollor dhe të kenë arritur nota të shkëlqyera në shkollën e tyre aktuale.