"Programe për Inxhinieri & Informatikë"

STEM, Computer Science & Game Design

Eventi Virtual 9 Qershor, ora 15:00 - 18:00!

Keni dëgjuar shpesh termin STEM kur bëhet fjalë për të studiuar në një universitet jashtë vendit por nuk jeni plotësisht të sigurt se çfarë do të thotë? Mos u shqetësoni, ne jemi këtu për t'ju shpjeguar akronimin dhe përse duhet të merrni pjesë në eventin virtual më datë 9 Qershor "Programe IT & STEM"

STEM është një akronim që përmbledh këto 4 fusha studimi: shkencë, teknologji, inxhinieri dhe matematikë dhe i referohet çdo lënde që bën pjesë në këto katër disiplina.

Që nga krijimi i tij, qeveritë dhe universitetet në mbarë botën e kanë bërë prioritet tërheqjen e studentëve në programet STEM, për të rritur numrin e profesionistëve në këto disiplina. Në disa raste, është gjithashtu më e lehtë të emigroni në një vend tjetër nëse keni studiuar një program STEM dhe po kërkoni punë në atë fushë.

Regjistrohuni këtu

Cilat janë lëndët STEM?

 • Aerospace engineering
 • Astronomy
 • Biochemistry
 • Biology
 • Chemical engineering
 • Chemistry
 • Civil engineering
 • Computer science
 • Electrical Engineering
 • Mathematics
 • Mechanical Engineering
 • Physics
 • Psychology
 • Statistics

Për sa i përket aspektit profesional, disa nga këto programe do të ofrojnë një përparim mjaft të shpejtë në karriera të veçanta. Inxhinieria e hapësirës ajrore, për shembull, ka të ngjarë të çojë një të diplomuar duke punuar për një nga projektuesit kryesorë të avionëve në botë, si Rolls Royce.

Megjithatë, jo çdo punë e lidhur me STEM është kaq e qartë. Për shembull, një diplomë STEM mund të çojë në një karrierë në fushën e efekteve speciale në Hollywood, duke ndihmuar në dizajnimin e veshjeve të reja sportive ose duke revolucionarizuar industrinë bujqësore. Kjo është përveç profesioneve në fusha të tilla si financa dhe kontabiliteti, ndërtimi, telekomunikacioni dhe sektori i energjitikës.


Tilburg University

 • Tilburg është një universitet i bazuar në kërkimet shkencore dhe në vite eksperience dhe tradita, duke i inkurajuar dhe përgatitur studentët me kërkesat profesionale të botës moderne.
 • Ofron nje numër të madh të programeve bachelor dhe master në gjuhën angleze në fushat e: Ekonomisë dhe Menaxhimit, Drejtësisë, Shkencave Sociale, Kulturës dhe Filozofisë.
 • Tilburg ka partneritet me më shumë se 100 universitete në vende të ndryshme të botës si: Universiteti Cornell, Universiteti i Barcelonës, Universiteti i Glasgow etj.
Më shumë informacion

University of Southern Denmark

 • SDU është universiteti i tretë më i madh në Danimarkë me pesë fakultete, më shumë se 27,000 studentë, pothuajse 20% e të cilëve janë nga jashtë dhe më shumë se 3,800 punonjës të shpërndarë nëpër kampuset e SDU.
 • Disa studime ndërkombëtare dokumentojnë se SDU kryen kërkime të klasit botëror dhe është një nga pesëdhjetë universitetet më të mirë të rinj në botë.
 • SDU ofron një shumëllojshmëri të gjerë programesh në fushat e Ekonomisë dhe Biznesit, Inxhinierisë, Shkencave Shëndetësore, Shkencave Humane, Shkencave Natyrore dhe Shkencave Sociale.

Si të zgjidhni universitetin e duhur për programin tuaj STEM?


Zgjedhja e universitetit të duhur nuk është një vendim i lehtë. Për fat të mirë, kur zgjidhni një program STEM, ka mënyra që mund ta lehtësoni, ose të paktën të qartësoni zgjedhjet tuaja:


Çfarë mbulohet nga programi?
Gjeni disa programe që ju interesojnë dhe shikoni cilat klasa ose module janë të përfshira në kurrikul. Shikoni se çfarë mbulohet në çdo vit të programit! Mbani në mend se disa programe janë praktike dhe disa janë më shumë të bazuara në teori, dhe disa programe përfshijnë punë.


Çfarë partneritetesh ka universiteti?
Shumë universitete kanë lidhje me qeverinë ose industrinë private nëpërmjet kërkimit dhe punës që bëjnë. Këto lidhje mund të jenë shumë të dobishme kur bëhet fjalë për punën tuaj të parë. Për shembull, nëse dëshironi të studioni astronomi, a ka universiteti ndonjë lidhje me një observator të mirë? Ose nëse jeni të interesuar për inxhinierinë e automobilave, sa afër janë ata me prodhuesit e makinave?

Çfarë kërkimesh bëjnë?
Nëse mendoni se një karrierë akademike është për ju, shikoni faqen postdoc të websitit të universitetit. Ata do të rendisin studiuesit e tyre dhe tematikat që po hulumtojnë. Çfarë po hulumtojnë pedagogët? A janë këto tema që ju interesojnë edhe ju?


Çfarë mundësish jashtëshkollore ka?
Klubet dhe shoqëritë akademike janë një pjesë integrale e jetës universitare. Shihni se çfarë aktivitetesh jashtëshkollore mund të shijoni në universitet. Nuk është vetëm një mënyrë e shkëlqyer për të takuar njerëz, për tu kënaqur, por është gjithashtu një mënyrë e shkëlqyer për të mësuar aftësi që mund të jenë të rëndësishme për karrierën tuaj të ëndrrave. Për shembull, a dëshironi të jeni një biolog detar? Bashkimi me një klub zhytjeje do të ishte një ide e shkëlqyer.

Renditja e tyre?

Shumë renditje nuk përputhen me cilësinë aktuale të mësimdhënies dhe ky nuk duhet të jetë faktori i vetëm që duhet t'i kushtohet vëmendje. Gjithashtu, renditjet e përgjithshme rrallë japin informacion të rëndësishëm për programe specifike. Por renditjet e fokusuara në lëndët mund të jenë një tregues nëse ai universitet është zgjedhja e duhur për ju.

Eventi fillon për:

-
Days
-
Hours
-
Minutes
-
Seconds

Studioni një program STEM apo IT dhe startoni karrierën e ëndrrave!

Regjistrohuni tani