Përditësim mbi situatën aktuale në Shtetet e Bashkuara | Integral

Përditësim mbi situatën aktuale në Shtetet e Bashkuara

01.07.2020

Coronavirus Novel  (COVID-19) ka ndikuar dhe prishur ndjeshëm jetesën e amerikanëve. Që nga marsi i vitit 2020, bizneset e Shteteve të Bashkuara dhe punëtorët e tyre janë përballur me ndërprerje të gjera ndërsa ndërmarrin masa të caktuara të shëndetit publik të domosdoshëm për të rrafshuar kurbën e COVID-19 dhe për të zvogëluar përhapjen e SARS-CoV-2, virusit që shkakton COVID-19. Shkalla e papunësisë në Shtetet e Bashkuara pothuajse u katërfishua midis Shkurt dhe majit të vitit 2020. Ndërsa niveli i majit prej 13.3 përqind reflekton një rënie të dukshme nga prilli, miliona amerikanë mbeten pa punë. Si pasoje kjo situate  ka ndikuar dhe ne punet e ofruara nga programi Work and Travel Usa. Shume nga punedhenesit kane anulluar kontratat e tyre me studentet nga e gjithe bota si pasoje e mbylljes se bizneseve,turizmit dhe gjithe aktiviteteve te ofruara. Studentet fatkeqsisht nuk do mund te udhetojne dhe punojne ne Shtetet e Bashkuara kete vere sipas deklarates se dhene nga Presidenti aktual Donal Trump I cili e ka pezulluar programin Work&Travel USA.Ai ka shpjeguar me gjate arsyet e pezullimit dhe arsyet qe kane cuar ne kete vendim marrje.

Në Shpalljen 10014 të 22 Prillit 2020 (Pezullimi i Hyrjes së Emigrantëve të cilët paraqesin një rrezik në tregun e punës të Shteteve të Bashkuara gjatë Rimëkëmbjes Ekonomike pas Shpërthimit të Koronavirusit të vitit 2019), u percaktua  që, pa ndërhyrjen, Shtetet e Bashkuara përballen me një zgjatje të mundshme rimëkëmbjes ekonomike me papunësi vazhdimisht të lartë nëse oferta e punës tejkalon kërkesën e punës. Si pasojë, u pezullua, për një periudhë prej 60 ditësh, hyrja e të huajve si emigrantë, në varësi të disa përjashtimeve. Siç eshte vërejtur, banorët e përhershëm të ligjshëm, pasi të pranohen në bazë të vizave të emigrantëve, u jepen dokumente të autorizimit të punës “në treg të hapur”, duke i lejuar ata të pranojnë menjëherë mundësinë e konkurrimit për pothuajse çdo vend pune, në çdo sektor të ekonomisë. Duke pasur parasysh që 60 ditë është një periudhë e pamjaftueshme kohore për tregun e punës të Shteteve të Bashkuara, për të ribalancuar, dhe duke pasur parasysh mungesën e mjeteve të mjaftueshme alternative për të mbrojtur amerikanët e papunë nga kërcënimi i konkurrencës për punë, rregullat paraqitura në Shpalljen 10014 mbeten.

Përveç kësaj, në zbatim të Shpalljes 10014, Sekretari i Punës dhe Sekretari i Sigurisë së Brendshme rishikuan programet jo-emigruese dhe zbuluan se pranimi i tanishëm i punëtorëve brenda disa kategorive të vizave joimigruese gjithashtu paraqet një rrezik të zhvendosjes dhe dëmtimit të punëtorëve të Shteteve të Bashkuara gjatë rimëkëmbjes aktuale.

Punëtorët amerikanë konkurrojnë kundër shtetasve të huaj për punë në çdo sektor të ekonomisë, përfshirë kundër miliona të huajve që hyjnë në Shtetet e Bashkuara për të kryer punë të përkohshme. Punëtorët e përkohshëm shoqërohen shpesh nga bashkëshortët dhe fëmijët e tyre, shumë prej të cilëve gjithashtu konkurrojnë kundër punëtorëve amerikanë. Në rrethana të zakonshme, programet e përkohshme të punëtorëve të administruar siç duhet mund të japin përfitime për ekonominë. Por, në rrethana të jashtëzakonshme të tkurrjes ekonomike që vijnë nga shpërthimi i COVID-19, disa programe vizash joimigruese që autorizojnë një punësim të tillë paraqesin një kërcënim të pazakontë për punësimin e punëtorëve amerikanë.

Gjithashtu, shkalla e papunësisë në maj për të rinjtë amerikanë, të cilët konkurrojnë me disa aplikantë të vizave J joimigruese, ka qenë veçanërisht e lartë – 29.9 përqind për 16 vjeç 19 vjeç dhe 23.2 përqind për grupin 20-24 vjeç. Hyrja e punëtorëve shtesë përmes programeve të vizave joimigruese H-1B, H-2B, J, dhe L, pra, paraqet një kërcënim të rëndësishëm për mundësitë e punësimit për amerikanët të prekur nga ndërprerjet e jashtëzakonshme ekonomike të shkaktuara nga shpërthimi i COVID-19.

Në administrimin e sistemit të imigracionit të Shteteve te Bashkuara, duhet të jemi të ndërgjegjshëm për ndikimin e punëtorëve të huaj në tregun e punës të Shteteve të Bashkuara, veçanërisht në mjedisin aktual të jashtëzakonshëm të papunësisë së lartë në familje dhe kërkesës depresive për punë. Historikisht, kur shërohen nga tronditjet ekonomike që shkaktojnë kontraktime të konsiderueshme në produktivitet, rikuperimet në punësim mbeten prapa përmirësimeve në aktivitetin ekonomik. Ky rezultat parashikues tregon se, duke supozuar përfundimin e tkurrjes ekonomike, ekonomia e Shteteve të Bashkuara ka të ngjarë të kërkojë disa muaj për t’u kthyer në prodhimin ekonomik para tkurrjes, dhe muaj shtesë për të rikthyer kërkesën e qëndrueshme të punës. Në keto rrethana dhe fakte , eshte vendosur që hyrja, deri më 31 dhjetor 2020, të të huajve të caktuar si emigrantë dhe jo-migrantë do të ishte e dëmshme për interesat e Shteteve të Bashkuara.Kjo shpallje skadon në 31 dhjetor 2020 dhe mund të vazhdojë sipas nevojës. Pezullimi dhe Kufizimi i Hyrjes. Hyrja në Shtetet e Bashkuara të çdo huaji që kërkon hyrjen në përputhje me ndonjë nga vizat e joimiguese është pezulluar dhe i kufizuar, nënshtruar nenit 3 të kësaj shpalljeje.

Ne si të gjithë jemi jashtëzakonisht të zhgënjyer që programi u godit kaq rëndë nga pandemia COVID dhe të gjitha përgatitjet nga ana jonë dhe e juaja nuk do të shndërrohen në përvojë të këndshme këtë verë.

Për më shumë informacion kontaktoni konsulentët e Integral Educational Programs!

Rezervoni konsulencën tuaj Falas me Integral!

☎️: +355 69 40 40 401

📧: xhensila@integral.al