Si të zgjidhni universitetin e duhur jashtë vendit për diplomën tuaj STEM?

02.06.2022

Zgjedhja e universitetit të duhur për studime jashtë vendit nuk është kurrë një vendim i lehtë. Për fat të mirë, me një diplomë STEM në shumë universitete jashtë vendit, ka disa mënyra që mund ta bëni më të lehtë.


Çfarë mbulohet në program?

Gjeni disa kurse që ju interesojnë dhe shikoni se cilat klasa ose module janë të përfshira në kurrikul. Kontrolloni se çfarë mbulohet në çdo vit të programit! Disa kurse janë më praktike, dhe disa janë më të bazuara në klasë. Disa përfshijnë vendosje pune.

Çfarë lidhjesh ka universiteti?

Shumë universitete kanë lidhje me qeverinë ose industrinë private përmes kërkimit dhe punës që ata bëjnë. Këto lidhje mund të jenë shumë të dobishme kur bëhet fjalë për punën tuaj të parë ose vendosjen e punës. Për shembull, nëse doni të studioni astronomi, a ka universiteti lidhje me një observator të mirë? Ose nëse jeni të interesuar në Inxhinieri Automobilistike, sa afër janë ata me prodhuesit e makinave (pjesëve)?

Çfarë kërkimesh po bëjnë?

Nëse mendoni se një karrierë në akademi është për ju, hidhini një sy faqes së internetit të universitetit. Ata do të listojnë të gjithë stafin e tyre dhe atë që po hulumtojnë. Çfarë po hulumtojnë pedagogët? Janë këto tema që ju interesojnë edhe ju?

Çfarë mundësish jashtëshkollore ka?

Klubet dhe shoqëritë janë një pjesë integrale e jetës universitare. Hidhini një sy se cilat aktivitete jashtëshkollore mund të shijoni në universitet. Nuk është vetëm një mënyrë e shkëlqyer për të takuar njerëz, për t’u kënaqur me interesat tuaja, por është gjithashtu një mënyrë e shkëlqyer për të mësuar aftësi që mund të jenë të rëndësishme për karrierën tuaj të ëndrrave. Për shembull, a dëshironi të jeni një biolog detar? Pastaj bashkimi me klubin e zhytjes do të ishte një ide e shkëlqyer.

Si renditen?

Shumë renditje nuk e bëjnë cilësinë aktuale të mësimdhënies dhe nuk duhet të jetë faktori i vetëm për t’u parë. Gjithashtu, renditjet e përgjithshme rrallë thonë shumë për lëndë specifike. Por renditjet e fokusuara në lëndë mund të jenë një tregues nëse një universitet është një zgjedhje e mirë për ju.

Cila është lënda e duhur STEM?

Gjëja më e mirë për STEM është se ka kaq shumë opsione për të zgjedhur, ju jeni të garantuar të gjeni një lëndë dhe program studimi që do t’ju pëlqejë. STEM mbulon shkencën, teknologjinë, inxhinierinë dhe matematikën, dhe brenda secilës prej këtyre katër kategorive ka mundësi të shumta. Më poshtë janë vetëm një përmbledhje e përafërt e shumë gjërave që mund të zgjidhni nga:

Shkenca

Shkenca është studimi intelektual dhe praktik i mënyrës se si funksionon bota natyrore, përmes kërkimit dhe eksperimentimit. Shkenca ndahet në një larmi temash të ndryshme. Secila prej të cilave mund të studiohet në mënyrë të pavarur ose në kombinim me fusha të tjera. Tema të tilla përfshijnë:

 • Biologji
 • Kimia
 • Fizika
 • Shkenca mjedisore
 • Astronomi
 • Gjeologji
 • Teknologjia

Studimi i teknologjisë përfshin marrjen e njohurive shkencore dhe gjetjen e përdorimeve praktike të tyre. Aty ku shkenca ka të bëjë me të kuptuarit e botës natyrore, teknologjia ka të bëjë me trajtimin aktiv të çështjeve dhe sfidave. Për shembull, biologët duan të shikojnë bakteret, kështu që teknologjia u ndërton atyre një mikroskop. Teknologjia është për ata që pëlqejnë të punojnë praktikisht, ata që duan t’i bëjnë duart pis dhe të zgjidhin problemet.

Inxhinieri

E lidhur ngushtë me teknologjinë, inxhinieria është studimi i shkencës dhe matematikës me qëllim ndërtimin e strukturave dhe makinerive. Inxhinierët fjalë për fjalë ndërtojnë botën rreth nesh – duke projektuar, testuar dhe ndërtuar infrastrukturë si ndërtesa, ura dhe rrugë.

Ashtu si teknologjia, inxhinieria është një fushë për zgjidhjen e problemeve. Nëse ju pëlqen matematika, zgjidhja e problemeve dhe mendimi i madh, atëherë inxhinieria mund të jetë vetëm për ju!

Llojet kryesore të inxhinierisë janë:

 • Hapësira ajrore
 • Automobilistikë
 • Kimike
 • Civil
 • Elektrike dhe Elektronike
 • Mekanike
 • Fushat që lidhen me Biologjinë, si biomjekësore apo mjedisore
 • Matematikë

Matematika është studim abstrakt dhe praktik i numrave. Matematikanët përpiqen të shpjegojnë se si funksionon gjithçka në univers duke përdorur numra dhe ekuacione; dhe asnjë disiplinë shkencore apo teknike nuk mund të funksiononte pa një bazë matematikore. Nëse e doni arsyen, të menduarit abstrakt, të analizoni problemet, të jeni krijues dhe të gjeni zgjidhje për pyetje të mëdha, atëherë matematika mund të jetë për ju.

Universitetet më të mira për diploma STEM në 2022

Renditja e universiteteve mund të jetë një tregues i dobishëm kur vendosni se ku të studioni. Vetëm mbani në mend se asnjë renditje nuk është perfekte dhe ka kaq shumë gjëra në lidhje me studimet tuaja universitare që ata nuk mund t’i marrin parasysh. Nëse dëshironi të kërkoni për universitete STEM të renditura më të larta, nuk duhet të shikoni domosdoshmërisht renditjet “të përgjithshme”, por ato specifike për lëndët.

Një vend i mirë për t’u parë është “Renditja globale e lëndëve akademike” vjetore nga Renditja e Shanghait. Më poshtë është një përzgjedhje e universiteteve evropiane që u renditën në 100-shen më të mirë globalë për disa fusha të njohura STEM në edicionin më të fundit:

 • Fizikë: Universiteti Paris-Saclay (Francë), Universiteti i Kembrixhit (MB), Universiteti Sapienza i Romës (Itali)
 • Shkenca Kompjuterike: Universiteti Aalto (Finlandë), Universiteti Teknik i Mynihut (Gjermani), Universiteti i Kopenhagës (Danimarkë)
 • Inxhinieri Ndërtimi: Universiteti Teknik Kombëtar i Athinës (Greqi), Universiteti Sapienza i Romës (Itali), Universiteti i Gentit (Belgjikë)
 • Inxhinieri Elektrike dhe Elektronike: Universiteti Aalborg (Danimarkë), Universiteti Teknik i Mynihut (Gjermani), Universiteti i Teknologjisë Chalmers (Suedi)
 • Shkenca dhe Inxhinieria e Energjisë: Instituti Federal i Teknologjisë Zvicerane Lozanë (Zvicër), Instituti i Teknologjisë Karlsruhe (KIT) (Gjermani), Universiteti i Kembrixhit (MB)
 • Inxhinieri Mekanike: Universiteti i Kembrixhit (MB), KU Leuven (Belgjikë), Universiteti Lund (Suedi)
 • Matematika: ETH Cyrih (Zvicër), Universiteti i Bonit (Gjermani), Universiteti i Vjenës (Austri)

Barazia në STEM

Të gjithë janë të mirëpritur në botën e STEM. Shkencëtarët, inxhinierët apo “të rinjtë” e vërtetë nuk e kanë mendjen se nga jeni, cilat janë bindjet tuaja apo zgjedhjet tuaja të stilit të jetesës – gjithçka që ka rëndësi është mendja juaj.

Për një kohë të gjatë, fushat STEM konsideroheshin si domene mashkullore – por jo më shumë! Çdo vit, gjithnjë e më shumë gra po i bashkohen radhëve të profesionistëve të STEM. Ndërsa fusha të caktuara janë pak më prapa se të tjerat, STEM është një industri me mundësi të barabarta.

Profesionistët e STEM qëndrojnë në këmbët e tyre. Është inteligjenca dhe aftësitë tuaja brenda fushës suaj që do t’ju çojnë përpara. Shumë universitete promovojnë iniciativa për të inkurajuar diversitet më të madh në STEM, dhe ju do të gjeni shumë mbështetje dhe inkurajim për cilëndo fushë studimi që zgjidhni.

Nëse marr një diplomë STEM tani, a mund të bëhem ende menaxher më vonë?

Ju mund të jeni të interesuar në një fushë STEM, por në të njëjtën kohë po mendoni të kaloni në një rol menaxherial më vonë në karrierën tuaj. Nëse po pyesni nëse një diplomë teknike apo një biznes do të ishte zgjidhja më e mirë sot, merrni parasysh se disa industri kërkojnë që ju të keni një sfond STEM në mënyrë që të bëheni menaxher ose drejtues departamenti.

Është shumë e zakonshme që menaxherët e mesëm dhe të lartë në kompanitë e mëdha kimike, teknologjike ose inxhinierike të kenë diploma në fushat STEM: Për të marrë vendime të zgjuara, të suksesshme operacionale dhe biznesi, keni nevojë për njohuri të hollësishme të proceseve themelore.

Një diplomë në STEM do t’ju mësojë gjithashtu shumë aftësi të transferueshme që janë gjithashtu të dobishme në një kontekst biznesi – për shembull aftësitë e njerëzve, aftësitë e komunikimit, menaxhimin e projektit dhe buxhetimin.

Nëse ndiheni të ndarë mes dy “botëve”, kërkoni një kurs që kombinon aspektet teknike me ato të menaxhimit. Por gjithashtu, mos u shqetësoni se do të mbylleni në një rol specifik përgjithmonë: Nëse mundësia për t’u evoluar në një rol menaxherial nuk paraqitet natyrshëm gjatë karrierës suaj, është gjithmonë e mundur të ktheheni në universitet ose shkollë biznesi për të marrë një MSc biznesi ose një diplomë MBA. Shumë programe MBA janë krijuar posaçërisht për njerëzit me background shkencor ose inxhinierik!

 

 

 

 

 

Rezervoni një konsulencë

Hapi 1 nga 3

ABONOHUNI PËR LAJMËRIME DHE OFERTA AKTUALE

Merrni informacionin aktual nga Integral

Ju lutemi zgjidhni për cilat programe dëshironi të merrni lajme dhe oferta:

pages.front.server_error_title pages.front.server_error_message