Pse është i rëndësishëm orientimi profesional për studimet jashtë vendit?

06.09.2022

Mësoni më shumë rreth orientimit profesional dhe testeve orientuese të karrierës nga intervista me Xhensilën, konsulente për arsimin e lartë dhe trajnere karriere, e cila do ju ndihmojë të zgjidhni universitetet më të mira.


Çfarë programi të studiosh?

Kjo pyetje po bëhet gjithnjë e më shumë në fazat e para të arsimit të shkollës së mesme. Dhe përgjigja e kësaj pyetje do t’i japë drejtim si të ardhmes tuaj akademike, ashtu edhe karrierës tuaj pas kësaj. Prandaj, zgjedhja e një programi bachelor apo master jashtë vendit është ndër vendimet më të rëndësishme për çdo student të ardhshëm.

Pse është e rëndësishme zgjedhja e programit të studimit?

Zgjedhja e specialitetit lidhet drejtpërdrejt me realizimin profesional dhe profesionin që do të keni në të ardhme. Të dhënat tregojnë se rreth një e treta e jetës sonë shpenzohet në vendin e punës dhe në të njëjtën kohë vetëm 30% e njerëzve e pëlqejnë punën që bëjnë. Këto janë dy arsye të forta për të vënë mendimin dhe përpjekjet në zgjedhjen e drejtimeve dhe për të shmangur ciklin vicioz të studimit të diçkaje thjesht sepse duhet të kesh “një diplomë”.

Kur është koha më e mirë për udhëheqjen e karrierës?

Klasa e XI e shkollës së mesme nuk është vetëm një moment shumë i përshtatshëm por edhe deciziv. Drejtimi që zgjidhni në universitet lidhet drejtpërdrejt me zgjedhjen e lëndëve dhe kjo bëhet në klasën e XI.

Cila është lidhja mes zgjedhjes së profilit dhe orientimit të karrierës?

Lidhja është shumë e ngushtë dhe e dyfishtë. Nga njëra anë, nuk mund të marrësh një orientim nëse nuk ke një ide për lëndët e preferuara. Për shembull, nëse doni të studioni inxhinieri, një profil tjetër përveç matematikës dhe fizikës nuk do t’ju ndihmojë ose do t’ju komplikojë procesin e aplikimit, duke ju detyruar të zgjidhni një program tjetër ose të kryeni provime shtesë. Nga ana tjetër, profili ju përgatit për zhvillimin akademik në një fushë të caktuar.

Si të zgjedhësh orientimin më të përshtatshëm?

Në fillim të gjithë i referohen këshillës së prindërve, të afërmve si njerëz me më shumë eksperiencë dhe mësuesve respektivë. Këto janë hapa të mirë, por jo mjaftueshëm. Duhet një vlerësim profesional dhe mbi të gjitha i paanshëm i asaj që mund të bësh. Zhvillimi i një objektivi që mat aftësitë dhe interesat e tua dhe i krahason ato me njëra-tjetrën është jashtëzakonisht i nevojshëm, praktik dhe i vlefshëm. Një provë e tillë është testi orientues i karrierës përmes MyCarrerChoices, përfaqësuesi ekskluziv i të cilit për Shqipërinë është “Integral Educational Programs”.

Çfarë është një test orientimi profesional?

Testi përfshin 150 pyetje të lehta në anglisht që evidentojnë se çfarë mund të bëni, dëshironi të bëni, dhe çfarë keni kuriozitet të mësoni. Nuk kërkohet përgatitje paraprake, vetëm përgjigjet tuaja të sinqerta ndaj pyetjeve po/jo/ndoshta. Merren parasysh interesat dhe aftësitë e studentëve, duke ngushtuar numrin e programeve të përshtatshme të studimit dhe universiteteve.

Cilat janë përparësitë e një testi orientues karriere?

Testi i karrierës evidenton talentin e nxënësve. Në punën e përditshme me studentët zhvilluan testin, vërejmë se shpesh ka nga ata që nuk kanë dyshim se u përshtaten cilësive, aftësive dhe interesave të tyre.

Çfarë i këshilloni studentët të përgatiten për të zgjedhur programin e tyre për studime jashtë vendit?

Këshilla ime është të bazohen në aftësitë dhe interesat e tyre, me ndihmën e një kursi akademik apo kampi veror jashtë vendit. Edhe nëse kanë një ide, edhe nëse janë pothuajse të vetëdijshëm për zgjedhjen e tyre, gjithmonë nevojitet ende një opinion objektiv.

Zhvilloni një test orientimi karriere ose zbuloni se cili është profesioni apo programi i studimit më i mirë për ju!

Regjistrohuni për një test orientues karriere këtu!

☎️+355 69 40 40 901
📧xhensila@integral.al

 

 

 

Rezervoni një konsulencë

Hapi 1 nga 3

ABONOHUNI PËR LAJMËRIME DHE OFERTA AKTUALE

Merrni informacionin aktual nga Integral

Ju lutemi zgjidhni për cilat programe dëshironi të merrni lajme dhe oferta:

pages.front.server_error_title pages.front.server_error_message