Prapa skenave - Kampe verore në grup jashtë vendit! 

14.12.2023

Prindërit shpesh pyesin se cila do të ishte alternativa më e mirë për fëmijën e tyre - kampi veror individual apo ne grup?


Pavarësisht se cilin lloj kampi veror zgjidhni, përfitimet e fituara nga një përvojë e tillë janë të mëdha dhe disa prej tyre janë përshkruar në këtë artikull.

Një grup me dëshira dhe interesa të përbashkëta, me të cilin eksploroni vende të reja, merrni pjesë në multikulturalizëm, eksperimentoni dhe mësoni gjëra të reja, mësoni të paktën një gjuhë të huaj, bëni miq me njerëz nga e gjithë bota dhe zhvilloheni dukshëm. Bashkë me të tjerët kthehesh në shtëpi me sy e mendje hapur dhe me një mal kujtimesh të bukura. Kjo do të përmbledhte përvojën e kampit veror në grup.


Prindërit shpesh pyesin se cila do të ishte alternativa më e mirë për fëmijën e tyre - kampi veror individual apo në grup?

Pavarësisht se cilin lloj kampi veror zgjidhni, përfitimet e fituara nga një përvojë e tillë janë të mëdha dhe disa prej tyre janë përshkruar në këtë artikull.

Dallimi më i rëndësishëm midis këtyre dy llojeve të kampeve është mënyra e udhëtimit:

Në kampin veror në grup, fëmija udhëton së bashku me fëmijë të tjerë Shqiptarë dhe me shoqeruesin e grupit nga Shqipëria (i cili zakonisht është përfaqësues i Integral). Pas uljes në aeroport, grupi pritet nga përfaqësuesit e kampit veror dhe dërgohet në kampus. Atje, grupi Shqiptar do të takohet me një grup shumë më të madh, ndërkombëtar të fëmijëve që vijnë nga e gjithë bota.

Nese zgjidhni opsionin individual, femijet kane dy menyra se si mund te udhetojne jashte vendit per te ndjekur shkollen verore. 

Alternativa e pare dhe me e zakonshmja,  eshte qe njeri nga prinderit (ose te dy prinderit) e shoqerojne femijen gjate udhetimit. Kjo ndodh ne shumicen e rasteve, kur familja ne te njejten kohe planifikon nje udhetim te shkurter ne te njejtin destinacion ku femija i tyre do te ndjeke shkollen verore. Nuk eshte e nevojshme qe prindi/prinderit te qendrojne aty deri ne perfundim te programit. Ata mund te kthehen ne Shqiperi kurdo qe te duan, dhe me pas femija mund te kthehet vetem ne Shqiperi. Transferten nga kampi deri ne aeroport e ben shkolla dhe zakonisht personi pergjegjes per transferten e femijeve, I ndihmon femijet per procedurat e check-init ne aeroport. Femijet qe Jane mbi 16 vjec mund te udhetojne edhe me nje pjestar te afert te rrethit familjar si psh, Gjysh, gjyshe, teze, daje, halle, moter ose vella, me kushtin qe keta persona te jene mbi 18 vjec. 

Alternativa e dyte ne rast se prinderit e kane te pamundur qe te shoqerojne femijen e tyre eshte qe gjate rezervimit te biletave vajtje-ardhje ata te presin prane linjes ajrore ku do te presin biletat, edhe sherbimin UM. Sherbimi UM ose Unaccompanied Minor, mund te perdoret per te gjithe femijet minorene nen 18 vjec. Ne kete rast nje person i ekuipazhit (Stjuartesat) e ndihmon femijen qe te beje te gjitha procedurat e check in dhe kujdesen per femijet tuaj gjate gjithe udhetimit per cdo nevoje qe ata mund te kene. Edhe ne mberitje, ky person i shoqeron femijet deri ne momentin qe takohet me perfaqesuesin e autorizuar te shkolles i cili me pas e merr dhe e con deri tek akomodimi i kampit veror. 

Të mbledhura nga bisedat me prindërit gjatë viteve, arsyet pse ata zakonisht vendosin t'i dërgojnë fëmijët e tyre në kampe verore në grup janë zakonisht si më poshtë:

  • Grupet janë shumë të mira për udhëtimin e parë të fëmijës larg shtëpisë

"Meqenëse vajza ime nuk ka udhëtuar kurrë më parë jashtë vendit dhe nuk e di se çfarë të presë nga ajo përvojë, të dy menduam se do të ishte më mirë nëse ajo do të ishte me një grup bashkatdhetarësh të saj." (A.R., nënë e një vajze 12-vjeçare)

  • Kampi veror në grup është një mundësi e shkëlqyer për ata që duan të udhëtojnë me miqtë 

"Edhe pse djali im është tashmë në kampin e tij të tretë veror, ai dhe miqtë dhe kolegët e tij duan të udhëtojnë përsëri së bashku. Ata janë miq për një kohë të gjatë dhe djali im është mësuar të jetë me ta dhe të ndajë vazhdimisht përvojat e tyre me secilin, por në të njëjtën kohë ai vazhdimisht takohet me njerëz të rinj nga e gjithë bota. Në këtë mënyrë ai ende arrin të praktikojë anglishten e tij dhe gjithsesi gjatë orëve të mësimit është i rrethuar nga studentë ndërkombëtarë." (R.S., baba i një djali 14-vjeçar)

  •  Prania e udhërrëfyesit në grup gjatë udhëtimit dhe gjatë kampit veror u jep fëmijëve një ndjenjë sigurie dhe u siguron prindërve rehati emocionale.

“Do të ishte e vështirë për fëmijën tim të udhëtonte për dy javë, veçanërisht jashtë vendit. Do të isha vazhdimisht nën stres, do ta telefonoja vazhdimisht dhe jam i vetëdijshëm që nuk do t'i bëja asnjë nder sepse do ta bëja të pamundur që ta shijonte plotësisht eksperiencën. Kjo është arsyeja pse kampi në grup është alternativa më e mirë për mua, veçanërisht pasi kam takuar shoqeruesin e grupit paraprakisht, tashmë njoh disa fëmijë që do të jenë me të në grup... Ky opsion është aktualisht më i miri.” (RG, nëna e një djalë 10 vjeç)

  • “Djali im thjesht kishte frikë se nuk do të mund t'ia dilte vetë dhe se nuk do të mund të bënte miqësi me askënd. Nëse nuk do të ekzistonin kampet në grup, nuk besoj se do të kisha mundur. për ta bindur atë të pranojë sfidën e një shkolle verore jashtë vendit. Unë isha shumë i emocionuar që e pashë të kthehej në shtëpi plot besim!" (D.S., nënë e një djali 11-vjeçar)


 Si në kampet verore grupore ashtu edhe në ato individuale, grupet e studimit formohen në bazë të moshës dhe nivelit të njohurive të nxënësve.


“Prindi: Djali im ka një nivel fillestar të gjermanishtes, nëse e fusin në një klasë me nxënës të avancuar, si do të jetë në gjendje të vazhdojë?

Konsulenti i Integral: Fatmirësisht situata të tilla nuk do të ndodhin. Në ditën e parë të kampit, të gjithë fëmijëve të pranishëm u bëhet një test për të përcaktuar nivelin e njohurive gjuhësore në mënyrë që ata të ndahen në grupe sipas nivelit të njohurive. Duke formuar grupe mësimore në këtë mënyrë, mësuesit mund të përshtatin metodologjinë e tyre të mësimdhënies me nevojat specifike të grupit. Sigurisht që edhe studentët do të shpërndahen sipas nevojave të tyre, ndaj nuk do të ketë mosmarrëveshje të mëdha brenda grupeve edhe nga ky këndvështrim”.

Grupet e mësimit përbëhen gjithmonë nga fëmijë të kombësive të ndryshme, si në kampe verore grupore ashtu edhe individuale.

Për sa i përket aktiviteteve rekreative, krijuese dhe sportive, ato zhvillohen në një atmosferë tërësisht ndërkombëtare

“Prindi: Më shumë do të doja ta dërgoja në një kamp veror grupor jashtë vendit, por nëse djali im udhëton me një grup Shqiptaresh, kjo do të thotë se ai do të jetë së bashku me fëmijët Shqiptare në klasë dhe gjatë aktiviteteve, apo jo?

Konsulenti i Integral: Në fakt, nuk është aspak kështu. Një grup fëmijësh nga Shqiptarë i bashkohet një grupi ndërkombëtar fëmijësh në kampus. Organizatorët e kampit e dinë se sa e rëndësishme është të ruhet një atmosferë ndërkombëtare në kamp dhe të inkurajohen fëmijët që të komunikojnë sa më shumë me fëmijë të tjerë të kombësive të ndryshme. Kështu, ata mund të bëjnë miq të rinj dhe të praktikojnë njohuritë e tyre të një gjuhe të huaj në nivel bisedor. Dhe kur formojnë grupe studimi, përveç nivelit gjuhësor dhe moshës së fëmijëve, merret parasysh edhe kombësia e tyre, pra është një përzierje e ekuilibruar”

Këto janë disa nga avantazhet e kampeve verore në grup jashtë vendit. Ata zakonisht zgjidhen nga fëmijët më të vegjël për përvojën e tyre të parë ndërkombëtare.

Per me shume informacion: 

☎️: +355 69 40 40 801

Rezervoni një konsulencë

Hapi 1 nga 3

ABONOHUNI PËR LAJMËRIME DHE OFERTA AKTUALE

Merrni informacionin aktual nga Integral

Ju lutemi zgjidhni për cilat programe dëshironi të merrni lajme dhe oferta:

pages.front.server_error_title pages.front.server_error_message