Përfitimet e një kampi veror jashtë vendit

18.05.2021

Eksperienca në një kamp veror 2-4 javor është ekuivalente me një kurs 1 vjeçar


Bazuar në përvojën dhe hulumtimin tonë, ne kemi bërë një listë me 10 avantazhet e një kampi veror:

  • Miqësia dhe aftësitë sociale zhvillohen së bashku me inteligjencën emocionale
  • Largimi nga pajisjet teknologjike
  • Puna në skuadër dhe përjetimi i leadershipit
  • Eksplorimi i një mjedisi ndërkombëtar
  • Zhvillohet vetëbesimi
  • Rritja e këmbënguljes dhe fleksibilitetit
  • Edukimi i vazhdueshëm gjatë periudhës së verës
  • Aktivitete të ndryshme
  • Afërsia me natyrën dhe rritjen e vetëdijes mjedisore
  • E ardhmja e të rriturve

Jo, nuk po i referohemi faktit që në një periudhë kaq të shkurtër fëmijët zgjaten pa u ndalur, dhe se nuk do ti bëjnë me veshjet e tyre, por se kampi veror punon si një katalizator. Po, një përshpejtues për t’u bërë më i mirë dhe për të mësuar më shumë.
Thuhet se në 2-4 javë të kaluara në një kamp veror, duke mësuar një gjuhë të huaj, një fëmijë bën të njëjtin përparim që do të bënte në një vit. Dhe kjo na është konfirmuar çdo vit nëpërmjet fëmijëve dhe të rinjve që marrin pjesë në një kamp veror jashtë vendit. Po flasim më shumë se vetëm përfitimet e mësimit të gjuhëve të huaja apo përmirësimin akademik që fëmijët mësojnë në një, dy, tre ose katër javë, por gjithë përvojën – trajnimin e tyre për tu bërë njerëz më të përgjegjëshëm në botën ku jetojmë.

Çdo gjë është e fokusuar dhe intensive, por fëmijët nuk e ndiejnë këtë, sepse janë transpozuar në një mjedis tjetër dhe janë të angazhuar në një lloj tjetër të të mësuarit ku informacioni dhe vlerat janë asimiluar në mënyrë spontane. Edhe pse do të ishte e lehtë të kuptojmë se cilat janë përfitimet e një kampi veror, por nuk kemi gjetur kërkime për t’i provuar ato shkencërisht. Por gjetëm një që u zhvillua në vitin 2010, në të cilën morën pjesë 1288 fëmijë, nga mosha 3 deri 18 vjeçare, nga 16 kampuse në të gjithë territorin kanadez.

Kampe Verore

✔ Miqësia dhe aftësitë sociale zhvillohen së bashku me inteligjencën emocionale

Ambienti familjar i ka mësuar prindërit që të ndërhyjnë dhe të mbrojnë shumë fëmijët e tyre, por një kamp veror jashtë vendit i vë fëmijët në një pozicion për të përballuar lloje të ndryshme të ndërveprimit social, veçanërisht pasi fëmijët nga e gjithë bota bëhen bashkë në një kampus të vetëm. Pa prindërit që të jenë pranë tyre. Të gjithë fëmijët ,pa përjashtim bëjnë miq me të cilët ata mbajnë kontakt gjatë viteve. Një nga zbulimet më të rëndësishme të këtij hulumtimi është se në një kamp fëmijët zhvillojnë ndjeshëm inteligjencën e tyre emocionale (EQ), e cila përfshin njohjen, kuptimin dhe menaxhimin e emocioneve. Fëmijët mësojnë të punojnë e të luajnë së bashku, të përqafojnë dhe të formojnë lidhje të forta mes tyre. Dhe kjo është pika fillestare e shumë gjërave të tjera si: zhvillimi i aftësisë për të eksploruar pavarësinë, përmirësimi i vetëbesimit, të mësuarit se si të punohet në një ekip etj.

✔ Largimi nga pajisjet teknologjike

Statistikat për orët e shpenzuara nga fëmijët para tabletëve, telefonave dhe TV-ve janë shqetësuese. Por, kur fëmijët të zbulojnë aftësitë e tyre krijuese, kur angazhohen në një bashkëveprim të vërtetë me njerëzit e vërtetë, aktivitetet e jetës reale dhe përvojat reale bëjnë që të shkëputen nga të gjitha pajisjet teknologjike. Kjo në qoftë se kampi veror nuk përfshin mësim kompjuteri, orë programimi apo kodimi, sigurisht.

✔ Punë në skuadër dhe leadership

Duke ditur se si t’i ndani detyrat me të tjerët në ekip, duke zbuluar aftësitë tuaja dhe kreativitetin për punën e mirë të ekipit tuaj, duke formuar “zërin tuaj” por duke mos mbuluar zërat e tjerë në grup dhe duke përmbushur përgjegjësitë tuaja – kjo do të thotë punë në grup . Dhe fëmijët i mësojnë këto gjëra gjatë kampeve verore sepse i japin vetes liri nëpërmjet gjykimit dhe gabimit në një atmosferë të relaksuar që i inkurajon ata të angazhohen në punën në grup pa u trembur. Disa nga fëmijët zbulojnë dhe mësojnë gradualisht aftësitë udhëheqëse, duke mësuar të ndërmarrin iniciativa, duke kuptuar dinamikën e grupeve, duke marrë vendime brenda grupit etj.

✔ Eksplorimi i një mjedisi ndërkombëtar

Në një botë të tillë të globalizuar si ajo në të cilën jetojmë, fëmijët tanë kanë çdo mundësi për të studiuar, punuar ose jetuar në një mjedis ndërkombëtar. Duke pasur këtëeksperiencë, nga moshat e vogla, përmes një kampi veror, ata do të ndjehen më me vetëbesim, pavarësisht nga sfidat kulturore që mund të kenë.

✔ Zhvillon vetëbesimin

Duke i lejuar fëmijët të marrin rreziqe dhe të përballen me sfida, ata mund të ndërtojnë pavarësinë, elasticitetin dhe vetëbesimin e tyre në një mjedis të sigurt dhe të mbikëqyrur. Ndërsa shkollat duartrokasin notat e mira, kampet e verës e vlerësojnë çdo kontribut pozitiv që një fëmijë mund të ketë gjatë kurseve ose gjatë aktiviteteve. Çdo fëmijë mund të ndjehet i vlerësuar për kontributin e tij / saj. Natyrisht, kur një fëmijë provon përvojën e suksesit, do të harrojë plotësisht se çfarë do të thotë ndrojtje.

✔ Rritja e këmbënguljes dhe fleksibilitetit

Në varësi të llojit të kampit veror që ju zgjidhni, ajo patjetër do të ndikojë në zhvillimin e aftësive të fëmijës suaj. Aftësi këto që do të jenë të vlefshme për të gjatë gjithë jetës së tij, si këmbëngulja, kreativiteti, përgjegjësia, guximi, por edhe aftësia për të gjetur zgjidhje për sfida të ndryshme. Thjesht duke marrë pjesë në prodhimin e një muzike apo kampe në mes të natyrës, ata me siguri do të kapërcejnë kufijtë e tyre personalë.

✔ Edukimi i vazhdueshëm gjatë periudhës së verës

Nëse është një gjuhë e huaj, teatër, arte vizuele, robotikë ose mjekësi (për të përmendur vetëm disa tema që fëmijët mund të zgjedhin), kampi veror gjithashtu ka një komponent edukativ. Por ajo merr forma interaktive dhe zbavitëse, ku njohuria është e lehtë për t’u asimiluar. Dhe çfarë është më mirë se të mësoni gjëra të reja, të luani në një mënyrë të re, të takoni njerëz të rinj dhe të shihni vende të reja?

✔ Aktivitete të ndryshme

Fëmijët nuk zhvillohen vetëm në situata konkurruese ku qëllimi është fitimi, por sidomos në situatat aktive të lojës ku fëmijët vendosin kufijtë e tyre, në të cilët përcaktojnë rolet e tyre, ndërveprojnë me njëri-tjetrin dhe përdorin imagjinatën e tyre. Edhe një luftë me jastëk ka përfitimet e saj.

✔ Afërsia me natyrën dhe rritjen e vetëdijes mjedisore

Largimi nga teknologjia për një periudhë të gjatë kohore mund të sfidojë fëmijët që të afrohen me natyrën. Kampet verore përfshijnë sporte në natyrë ose metodat e mbijetesës. Kjo ndikon në të kuptuarit e rëndësisë së mjedisit gjë që është shumë e rëndësishme për të rriturit e së nesërmes.

✔ E ardhmja e të rriturve

Të gjitha përvojat e mbledhura gjatë kampit veror kontribuojnë në rritjen e të rriturve të ardhshëm – të pavarur, me një ndjenjë të zhvilluar, koherente dhe të mirëkuptuar të komunitetit dhe me këmbët në tokë.

Për më shumë informacion rreth kampeve verore:

Rezervoni konsulencën tuaj FALAS!

☎️: +355 69 40 40 801

📧: krysia@integral.al

 

Rezervoni një konsulencë

Hapi 1 nga 3

ABONOHUNI PËR LAJMËRIME DHE OFERTA AKTUALE

Merrni informacionin aktual nga Integral

Ju lutemi zgjidhni për cilat programe dëshironi të merrni lajme dhe oferta:

pages.front.server_error_title pages.front.server_error_message